Skojade om skolskjutning – butiksanställd fick sparken

En 31-årig butiksanställd på Jysk i Växjö drog ett skämt om skolskjutning på firmafesten.
Det uppfattade arbetsgivaren som ett hot och gav honom sparken.
Växjö • Publicerad 5 mars 2012

31-åringen har nu stämt sin tidigare arbetsgivare, det danska möbel- och inredningsföretaget Jysk, vid Växjö tingsrätt.

Han kräver genom sitt juridiska ombud sammanlagt 220 000 kronor i skadestånd för olika brott mot Lagen om anställningsskydd, LAS.

Enligt honom har Jysk inte haft saklig grund för sin uppsägning. Han har inte heller fått något skriftligt skäl till uppsägningen, trots att han begärt det.

Han fick besked om att han skulle sägas upp den 7 februari i år.

Någon dag tidigare hade han blivit kallad till ett möte med arbetsgivaren.

31-åringens version av de anklagelser som riktades mot honom på mötet handlar om en händelse som ligger långt bak i tiden.

”... där erhöll han beskedet att han varslades om uppsägning p g a att han under en firmafest några år tidigare påstås ha uppgett att han skulle genomföra en så kallad ”school-shooting på företaget, skriver det juridiska ombudet i stämningsansökan.

Själv påpekar den sparkade 31-åringen bestämt att han använt uttrycket i samband med att han berättade ett skämt under firmafesten.

Det vill säga, det handlade inte om något hot eller liknande som var riktat mot arbetsgivaren eller kollegorna.

Dessutom – oavsett om skämtet var passande eller inte – så ligger händelsen så långt tillbaka i tiden att det inte kan ligga till grund för en uppsägning i dag, påpekar hans juridiska biträde.

Jysks distriktschef, Ronnie Johansson, är informerad om uppsägningen men han vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till företagets personalchef. Hon är för närvarande utomlands och har inte gått att nå för en kommentar.

En av 31-åringens före detta kollegor i Växjöbutiken säger till Smålandsposten:

– Vad jag har hört är att det ska handla om hotelser. Det är vad de har sagt.

Sa de något om school-shooting?

– Nej.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.