Skolinspektionens tillstånd står fast

Skolinspektionen kommer inte att dra tillbaka tillståndet att starta en skola i Växjö för Internationella Engelska Skolan. Även om tillståndet bygger på att man kan flytta in i Komvux lokaler.
Växjö • Publicerad 16 mars 2010

På Skolinspektionen kommer uppgifterna om att skolan sökt om tillstånd för lokaler som man inte har tillgång till, som en överraskning, men föranleder inte några åtgärder.

– Vi måste ju lita på vad de som söker skriver i sina ansökningar. Vi kan inte kontrollera om uppgifterna stämmer, säger Anna-Carin Kostic, en av de handläggare på Skolinspektionen som handlagt ärendet.

I måndagens tidning berättade Smålandsposten att Internationella Engelska skolan i Sverige fått tillstånd att starta en 4–9-skola i Växjö. För ett par månader var beskedet ett avslag eftersom skolan saknade godtagbara alternativ för lokaler.

Men när man skrev att man hade Komvux nuvarande lokaler som ett alternativ ändrade sig Skolinspektionen och gav skolan tillstånd att starta till hösten.

Problemet var bara att Komvux lokaler i dags­läget inte är ett alternativ. Komvux kommer inte att flytta därifrån på ett par år.

Men det förändrar inte tillståndsprövningen.

– Nej vi kräver inte att det finns påskrivna kontrakt, det är i många fall omöjligt innan de får tillstånd. Det vi kräver är att det finns alternativ för lokaler och att fastighetsägarna är positiva.

För fastighetsägaren kom nyheten som en överraskning.

– Jaha, det låter ju lite konstigt men ändrar inget. Vi kräver att det finns en godtagbar lösning för lokaler, kan skolan sedan inte ordna dessa lokaler lär de ju inte kunna starta i alla fall. Och om de startar utan att uppfylla löftena i sin ansökan kan tillstånden dras tillbaka, säger Anna-Carin Kostic.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.