Skymap vill hjälpa byggbranschen spara miljarder

Förväntningarna var höga när 875 investerare satsade 20 miljoner kronor i Skymap. Men byggbolagen nappade inte på att digitalisera informationen.
Grundaren Jon Bengtsson är övertygad om att Skymaps nya inriktning bär bättre.
– Vi såg snabbt att vi kunde korrigera innan det gick åt skogen.
Växjö • Publicerad 9 oktober 2019 • Uppdaterad 25 november 2019
Jon Bengtsson visar ett exempel där Skymaps verktyg användes för att justera en ritning under pågående byggprocess. Höjdskillnaden var större än förväntat och det krävdes förändringar och ett nytt bygglov för att komma vidare.
Jon Bengtsson visar ett exempel där Skymaps verktyg användes för att justera en ritning under pågående byggprocess. Höjdskillnaden var större än förväntat och det krävdes förändringar och ett nytt bygglov för att komma vidare.Foto: URBAN NILSSON

Historien börjar egentligen i de byggropar där Jon Bengtsson stod och försökte dirigera arbetet på Lindås Gräv.

– Man svor på kommunikationen som brast. Det var då idéerna började komma upp.

Ofta stämde inte ritningarna med verkligheten och när det skulle göras ändringar uppstod missförstånd. Jon och hans bror Jakob Bengtsson, vd på Lindås Gräv, började prata om att det borde gå att göra allt betydligt smartare.

– Han har mer erfarenhet från branschen medan jag är extremt intresserad av teknik och brinner för att använda hjälpmedel. Vi kollade vad som fanns på marknaden, men hittade ingenting som var tillräckligt bra. Då tog vi saken i egna händer.

Jon Bengtsson fick ansvaret för Skymap som bildades 2015. Efter ett år kunde Lindås Gräv börja testa den digitala lösningen. Av en slump kom företaget i kontakt med affärsänglarna Christer Nilsson och Marcus Moding som genom Lakecap gick in som delägare för att finansiera en vidare utveckling.

Jon Bengtsson pekar på hur ritningen har lagts in över en bild där alla ledningsschakten är öppna. Den kan användas som kvalitetskontroll för att granska avvikelser.
Jon Bengtsson pekar på hur ritningen har lagts in över en bild där alla ledningsschakten är öppna. Den kan användas som kvalitetskontroll för att granska avvikelser.Foto: URBAN NILSSON

Grunden är att med hjälp av verktyg som drönare och scanner ta fram tredimensionella digitala kartor över byggplatser. De kan sedan användas som grund för att göra ritningar, precisera upphandlingar och utföra arbetet. Samtidigt läggs informationen från de olika åtgärderna in i systemet så att alla parter har tillgång till samma uppdaterade bild.

– Vi kan se att det här konceptet kan öka produktiviteten upp till 50 procent i en viss typ av projekt. En villagrund som Lindås Gräv bygger tog tidigare fem dagar, nu är man nere på mellan två och en halv och tre, säger Jon Bengtsson.

Han refererar olika undersökningar som pekar på att byggbranschen bär på outnyttjade möjligheter till effektivisering, inte minst kopplat till bristande kommunikation. Det handlar om miljardbelopp.

Inte konstigt att intresset var stort när Skymap förra året gick ut på Pepins för aktiebaserad crowdfunding. 875 investerare satsade tillsammans 20,1 miljoner kronor.

Tanken var att intressera folk inom byggbranschen som förutom att tillföra kapital skulle bli ambassadörer för och användare av Skymaps tjänster.

Men säljstrategin funkade inte.

– Det finns många orsaker, men en är den digitala mognadsgraden hos dem vi bearbetade, en annan är konjunkturen. Vi trodde på en lågkonjunktur tidigare. Men alla vi ringde och bearbetade sa i princip: "Nej vi har inte tid med det här nu, vi tar det sedan. Det här är framtiden."

Och problemen hopade sig. Ett inbrott då tjuvar stal utrustning skakade om Skymap. Samtidigt började de nya ägarna på Pepins forum klaga på bristande information, både om följderna av stölden och företagets utveckling. Den vd som rekryterats bodde på annat håll och hade svårt att vara på plats i tillräcklig utsträckning.

Skymap har utfört precisionsmätningar i samband med byggandet av Icon och Fortnox nya kontor, berättar t f vd Jon Bengtsson.
Skymap har utfört precisionsmätningar i samband med byggandet av Icon och Fortnox nya kontor, berättar t f vd Jon Bengtsson.Foto: URBAN NILSSON

Sedan några veckor har Jon Bengtsson gått in som tillförordnad vd. Den tekniska utvecklingen har gått som planerat. En vässad kommunikationsplan ska sjösättas. Och det finns tecken på att den nya säljstrategin har börjat ge resultat.

Inriktningen är att jobba med samarbetspartners inom byggande och förvaltning av fastigheter som i sin tur kan bearbeta potentiella kunder. Ett avtal med Dox, en projektportal för byggprocesser, har offentliggjorts. Ett avtal med en ännu hemlig partner ska vara i hamn och en handfull pilotprojekt på gång.

När Jon Bengtsson presenterade Skymap för Aktiespararna i Växjö tidigare i veckan fick han frågor om den svaga omsättningsökningen och det försämrade resultatet under första halvåret i år.

– Vi har väldigt bra koll på ekonomin. Vi har olika alternativ att fylla luckorna, det ena är tillskott från de större ägarna, det andra är bank eller Almi, det tredje är nyemission, men vi sitter fortfarande lugnt i båten, svarade han.

Jon Bengtsson räknar med att det tar ytterligare några år innan Skymap tar in lika mycket pengar som man betalar ut.

– Jag är själv en hopplös optimist. Jag vet att det finns ett behov, det är bara frågan om hur man ska få ut det. Nu bearbetar vi mycket kravställare som säger att det här ska vi använda, för vi ser att alla kan tjäna pengar på det i slutändan.

Fakta

Skymap

Grundat: 2015.

Delägare: Lindås Holding, Lakecap, InoB, Skymap Partners Sweden (med 875 aktieägare via Pepins crowdfunding).

Verksamhet: geodetisk och fotogrammetrisk mätning, 3D-scanning, utveckling och försäljning av portalen SkyPortal.

Anställda: 12 personer.

Delägare i: Skymap Väst, Skymap Stockholm.

Nettoomsättning:

2018: 8,0 miljoner kronor

Jan–jun 2019: 5,8 miljoner kronor

Rörelseresultat:

2018: - 2,9 miljoner kronor

Jan–jun 2019: - 3,6 miljoner kronor

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.