Småbarnspappa utvisas på livstid

30-åringen som i november knivhögg en man på Nydalavägen i Växjö döms för mordförsök. Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Efter avtjänat straff skall mannen utvisas på livstid – trots att han har småbarn i Sverige.
Växjö • Publicerad 23 februari 2011

”Sammantaget är NN:s gärning så allvarlig att det får väga tyngre än hans barns situation”, skriver Växjö tingsrätt i domen och tilllägger att det finns synnerliga skäl för utvisning.

Mordförsöket innebär enligt tingsrätten att det kan antas att mannen kommer att fortsätta att begå brott.

Redan sommaren 2003 ansökte 30-åringen första gången om asyl i Sverige och ytterligare en ansökan avslogs senare. Men 2006 fick han permanent uppehållstillstånd med stöd av en tillfällig lag eftersom barnen och hans dåvarande hustru redan fanns i Sverige.

Mannen berättade under rättegången att han har bra kontakt med sina barn. 30-åringen framhöll också att han kan råka illa ut i sitt hemland Somalia eftersom han gett sig på en annan somalisk medborgare.

Trots att mannens båda barn alltså finns i Sverige konstaterar tingsrätten att det saknas anledning att tidsbegränsa utvisningen.

Knivdramat i en lägenhet på Nydalavägen inträffade den 15 november och 30-åringens lägenhetskamrat knivskars i huvudet och på kroppen.

Den knivhuggne mannen har berättat att han den aktuella dagen satte sig i kökssoffan medan maten tillagades. Utan förvarning överfölls han och 30-åringen uttalade dödshot.

”Sammantaget är NN:s gärning så allvarlig att det får väga tyngre än hans barns situation.”

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.