GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Småkryp kan vara lösningen

Befolkningen i världen ökar. Ju större jordens befolkning blir, desto fler magar ska mättas. Insekter skulle kunna vara en lösning.
Växjö • Publicerad 24 april 2014
Foto: 
Foto: 

I går samlades ett 50-tal ungdomar på Katedralskolan för att delta i Demokratijakten, en tävling anordnad av Nätverket SIP och svenska FN-föreningen. Det var både elever från skolan och ungdomar från Turkiet som deltog. Nätverket SIP har arrangerat Demokratijakten i fyra år och hela syftet med tävlingen är att ungdomar ska få möjlighet att lösa eller sätta sig in i olika samhällsproblem.

Tidigare har Demokrati­jakten fokuserat på att lösa lokala samhällsproblem. Men inför vårens upplaga valde arrangörerna att även samarbeta med Svenska FN-föreningen för att få ett globalt perspektiv på tävlingen.

– Vi vill få ungdomar att engagera sig i samhället. Många ungdomar sitter på en mängd kunskap och det är viktigt att den kompetensen tas till vara. I vanliga fall låter vi ungdomarna lösa lokala problem på deras ort, men denna gång ville vi ha ett globalt perspektiv, säger Mariah Andersson, projektledare på Nätverket SIP.

Under dagen fick ungdomarna ett samhällsproblem att lösa. Hur kan vi mätta alla världens magar med en ökad befolkning? Mariah Andersson menar att insekter är lösningen på matproblemet.

– Det är ett allt större globalt problem att befolkningen ökar och hur vi ska mätta allas magar. Vi har dessutom lagt till en liten twist, vi påstår att insekter är lösningen på problemet. Att äta insekter har knappt någon miljöpåverkan, det skulle minska antalet klimatflyktingar och vi skulle utnyttja våra resurser bättre, säger Mariah Andersson.

Under dagen arbetade ungdomarna i grupp med att ta diskutera sig fram till en lösning eller bara belysa problemet. Resultatet presenterades sen i en film. Elin Wallentin och Agnes Petersson är två av ungdomarna som deltar i Demokratijakten och de berättar att de ätit myror under dagen.

– Vi provade att äta myror. Men det var inget gott, det rörde sig konstigt i munnen, säger Elin Wallentin.

Ett förslag som kommer fram för att öka ätandet av insekter, är att restauranger börjar erbjuda rätter innehållande småkryp.

– Det skulle absolut höja statusen om fler restauranger erbjöd insekter på menyn. Jag tror att fler skulle våga prova då, säger Agnes Petersson, en av deltagarna i Demokratijakten.

Men ingen av de själva skulle äta myror eller flugor om det serverades på en restaurang.

– Nej det skulle vi aldrig göra, säger Elin Wallentin och Agnes Petersson.

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.