Södra gör mångmiljonsatsning för att fler plantor ska överleva
Hon tror att den tekniska utvecklingen inte kommit lika långt för plantering av ny skog jämfört med skördare och skotare delvis för att avverkningen skapar större ekonomiska värden.
– Det här är inte en självklar utvecklingsinvestering för en maskintillverkare. Det krävs mycket utveckling, men det blir kanske inte så många maskiner att sälja.
Därför har Södra under tre år satsat nästan 50 miljoner för att försöka hitta lösningar med hjälp av ett tio-tal företag, många verksamma utanför skogsbranschen.
Det finns flera anledningar till att Södra har engagerat sig i att ta fram en planteringsmaskin. Den viktigaste är att få fler plantor att överleva.
– Det är bara 70 till 75 procent av plantorna som lever efter tre år. Det blir ett svinn på många sätt. Dels har man gjort ett ganska stort jobb med att ta upp hyggesytan och plantera den här plantan. Dels är det inte vilken planta som helst utan ganska fint material som vi drar upp på plantskolorna. Det är det valda träslaget som vi vill ska utgöra den nya skogen.
Målet är att maskinen ska kunna utföra markberedning på en begränsad del av ett hygge, nämligen just där varje planta ska sättas.
– Det finns en energivinst i att inte markbereda hela hygget utan skapa de här fläckarna där plantorna har nytta av det. Vi har valt att försöka skapa den optimala planeringspunkten, det är en 40 centimeter tallriksstor yta med mineraljord som gör skillnaden.
En väl utförd markberedning som görs precis innan plantan ska sättas ökar chansen att den ska överleva. Bland annat genom att miljön blir mindre trivsam för den skadliga snytbaggen som inte gillar kala ytor.
Tanken är att maskinen också ska hjälpa till att hantera bristen på arbetare inom skogsplantering.
– Det är svårt att rekrytera arbetskraft helt enkelt. Vi vill se om vi kan få en maskin att göra det som är tröttsamt och monotont och lämna de mer komplexa uppgifterna som plantvård och kvalitetssäkring till människan.
Utgångspunkten är att föraren ska göra en grundplanering för maskinen med hjälp av terrängdata och kontroll på platsen. Sedan väljer maskinen själv den exakta rutten, markbereder och planterar med ledning av rötter, stenar, stubbar och annat som den stöter på.
– Vi tänker hästen som går längs skogsvägen, den väljer ju själv var den sätter ner fötterna.
Planteringsmaskinen har fått namnet Bra Satt 01. Södra har gjort tester i fält med lovande resultat. Men alla funktioner har inte varit på plats. Tanken är inte heller att Södra med samarbetspartners ska ta fram en färdig maskin, utan utveckla olika tekniker som någon intresserad tillverkare kan använda.
Det finns andra företag som för tillfället tar fram planteringsmaskiner, men enligt Anna Wallner är ingen av dem anpassad för mindre hyggen som är Södras nisch.
I projektet har hon fått använda sin bakgrund som ingenjör i ett nytt sammanhang. Eftersom hon är uppvuxen i Eksjö, omgivet av den småländska skogen, har det varit i ett sammanhang som ligger henne varmt om hjärtat.
Dessutom är uppdraget av det svårare slaget, vilket kan förklara att det länge inte funnits några maskiner för plantering.
– Det är det roligaste jobbet jag har gjort, säger Anna Wallner.
När tror du att det kan finnas en färdig maskin?
– Det finns stora osäkerheter, men visst vore det trevligt om det på 2030-talet finns en Bra satt-metod som är ganska etablerad och ganska vanlig.