Annons

Söker bidrag för nya hästar

Theleborgs Ryttarsällskap har haft problem med sina hästar. Flera av dem har fått avlivas. Nu hoppas föreningen få loss en halv miljon kronor från kommunen för att köpa nya.
Växjö • Publicerad 3 december 2013
ORDFÖRANDE Den inställda ridningen har kostat föreningen 158?000 kronor, enligt Fanny Ramsby.
ORDFÖRANDE Den inställda ridningen har kostat föreningen 158?000 kronor, enligt Fanny Ramsby.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Det är ett slitsamt jobb att vara ridskolehäst, säger föreningens ordförande, Fanny Ramsby.

Många vill rida och trycket på föreningen är stort. Men höstterminen började tufft. Föreningen fick ställa in hälften av ridskoleverksamheten på grund av att flera hästar var skadade. Sju av dem har fått avlivas och en har sålts.

Annons

– Vi har inte kört dem för hårt. Vi har behandlat de här hästarna och de svarade inte på behandlingen. Beslutet att avliva dem är fattat tillsammans med veterinärmedicinsk expertis, säger Fanny Ramsby.

Föreningen äger i dag bara nio egna hästar. Lösningen på akutläget har blivit att hyra in 12 hästar för att få igång verksamheten. Men föreningen söker en mer långsiktig lösning och har nu vänt sig till kommunen med en ansökan om ett investeringsstöd på 500 000 kronor för att köpa in i vart fall åtta nya hästar. Priset beräknas till mellan 60?000 och 75 000 kronor per häst.

– Vi vill kunna erbjuda välutbildade hästar, hästar som vi köper in själva och som vi utbildar själva. De ska hålla för elever med funktionshinder men också för att utvecklas vidare på för dem som är intresserade av att tävla.

Om ni inte får pengarna, hur löser ni det?

– Den värsta konsekvensen är att vi får ha en mindre verksamhet, att vi får säga nej till vissa ridgrupper och avskeda personal.

Det är hård konkurrens om investeringsbidragen. Fler andra föreningar har också ansökt om pengar inför fritidsnämndens sammanträde den 16 december. Dessutom har det mesta i potten redan fördelats. Det finns bara 400 000 kronor kvar.

– Vi får se vad pengarna räcker till. De lär inte få några 500 000. Sedan kan det också bli en diskussion om hästar är en sådan investering eller vad det är. Jag vet att det finns en sådan diskussion så vi får nog studera det här noggrant. Det är inte för att vi ska vara njugga utan för att vi måste kunna stå för det inför alla andra som söker, säger Ulf Hedin (M) som är fritidsnämndens ordförande.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons