Son tog ned pappans träd olagligt

Sonen höll på att såga ned träd på faderns tomt i Växjö. När ett av träden var på väg att falla över grannhuset ryckte skogsarbetare från kommunen in. Men tomtägaren hade inte godkänt sonens tilltag.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2013

Enligt Maria Sundell Isling, chef på tekniska förvaltningen, kontaktade en man kommunens skogsarbetare som arbetade i närheten av tomten i fråga. Tillsammans med några andra personer höll mannen – som visade sig vara tomtägarens son – på att ta ned träd på faderns tomt, enligt Maria Sundell Isling.

Hon säger att ett av träden var på väg att falla över grannhuset på grund av bristfälliga redskap. Kommunens skogs­arbetare var tvungna att ta ett snabbt beslut, säger hon, och bestämde sig för att hjälpa till att svänga träden åt ett annat håll, bort från huset.

– Vi ser det som ett force majeure. Kommunen ställde upp i en krissituation. Jag tycker att de gjorde rätt bedömning, säger hon.

Maria Sundell Isling säger att arbetsledaren för kommunen hade träffat ägaren och dennes son vid ett tidigare tillfälle och att han nu trodde att sonen företrädde fadern. Men fadern har en annan förvaltare.

Kommunen skickade därefter en faktura på drygt tusen kronor för hjälp med avverkning och bortforsling. Tomtägaren har bestridit fakturan eftersom han enligt sin förvaltare menar att kommunen inte hade rätt att avverka träden.

”Är detta ett normalt beteende! Vore det inte på sin plats att man tar reda på vem som äger fastigheten?”, skriver förvaltaren till kommunen.

– Ska man följa reglerna strikt är det fastighetsägaren som ska ge tillåtelse för avverkning. Rent juridiskt har han rätt, säger Maria Sundell Isling.

I ett svar till förvaltaren skriver hon att de drygt tusen kronorna är ”en ringa kostnad i jämförelse vad kostnaden hade blivit om trädet skadat grannfastigheten”. Dock skriver hon i samma svar att ”tekniska förvaltningen borde försäkrat sig om att den som bad oss hjälpa till hade rätten att föra fastighetsägarens talan”.

Hon säger också att fakturan krediteras.

– Vi kommer inte att föra ärendet vidare. Kommunen kommer att stå för kostnaden. Den tid jag själv har lagt ner på det här har kostat mer än beloppet på fakturan.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.