Spottade polis i ansiktet – 18-åring slipper åtal

När polisen grep 18-åringen markerade han sitt missnöje genom att spotta polisen i ansiktet. Men åklagaren väljer att inte åtala för spottloskan. Polisförbundet Kronoberg är mycket kritiskt.
Växjö • Publicerad 26 februari 2011
Ulf Wilsson, ordförande i Polisförbundet Kronoberg, är kritisk till att fallet med en 18-åring som spottade en polisman i ansiktet inte drivs till domstol.
Ulf Wilsson, ordförande i Polisförbundet Kronoberg, är kritisk till att fallet med en 18-åring som spottade en polisman i ansiktet inte drivs till domstol.Foto: Lars-Göran Rydqvist

– Det är viktigt att markera att sådant här inte accepteras av samhället. Spottloskan riktades inte bara mot en enskild polis utan mot rättssamhället, säger Ulf Wilsson, ordförande i Polisförbundet Kronoberg som är fast besluten att arbeta för en förändrad inställning bland åklagarna.

Händelsen inträffade en natt i november då 18-åringen löpte amok i ett LVU-boende. När polisen kom till platsen var 18-åringen i sitt rum och ville inte därifrån. Poliserna tog tag i honom och det var då en av dem träffades av spottloskan rakt i ansiktet.

Efter spottloskan skrevs en anmälan om förgripelse mot tjänsteman.

– Obehagligt och äckligt, är den drabbade polismannens kommentar i den utredningen.

Fallet hamnade hos kammaråklagare Lena Styrlin som dock inte drev spottloskan till domstol. Hon beslutade om åtalsunderlåtelse eftersom den misstänkte åtalas för andra grövre brott såsom grov misshandel, rånförsök och en rad stölder.

”Något väsentligt allmänt eller enskilt intresse åsido- sätts inte genom att förundersökningen läggs ned”, motiverade åklagaren beslutet.

– Polismannen känner sig förstås kränkt, även av åklagarens beslut. Vi menar att det är ett väsentligt allmänt intresse att markera mot en viss brottstyp när sådant här drabbar en företrädare för rättsväsendet, säger Ulf Wilsson, och tillägger:

– Det handlar också om att visa på ett mönster i brottsligheten och därför bör brottet avgöras av domstol. Just den här personen har vi en hel del med att göra och vilka signaler sänder beslutet att lägga ned förundersökningen om spottloskan?

Ulf Wilsson menar att budskapet blir att ingenting händer och att nästa polis som ingriper mot 18-åringen därför kan drabbas av samma sak.

– Vi begärde överprövning av beslutet om åtalsunderlåtelse men det stod fast.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.