Stefan Edberg i mångmiljontvist

I en ägartvist kring det konkursdrabbade riskkapitalbolaget Adreas portföljbolag stämmer Adrea bland andra förre tennisstjärnan Stefan Edberg och Susanna Falkengren, delägare i Exipos Invest AB och profil i SVT:s Draknästet, på drygt 20 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 20 maj 2010

Bakgrunden till tvisten är att de fyra majoritetsägarna i moderbolaget Astilbe AB, däribland Edberg och Falkengren, anser att Adrea AB har brutit mot ingångna avtal. Det rapporterar Dagens Industri.

Dessutom ska Adrea enligt aktieägarna ha misskött styrningen av portföljbolaget genom att äventyra dess finansiella ställning, uppger nyhetsbyrån Rapidus.

I mars fråntogs Adrea kontrollen över ett portföljbolag och företagets representanter tvingades lämna sina poster i företagets styrelse.

De fyra majoritetsägarna anser sig ha agerat korrekt och välkomnar den rättsliga prövningen.

– Nya styrelser har valts till Moderbolaget Astilbe AB och till dotterbolagen. Adrea i Malmö AB:s representanter ingår inte längre i dessa styrelser. Den pågående tvisten mellan ägarna påverkar inte den operativa verksamheten i bolagen, säger Jörgen Lindell, styrelseledamot i Moderbolaget Astilbe AB.

Nu har alltså Adrea svarat med att stämma de fyra majoritetsägarna i Astilbe AB – Exipos Invest AB, Nate AB, Lindell Consulting and Investment AB samt Stefan Edberg vid Göteborgs tingsrätt.

Adrea i Malmö AB har tidigare också haft direkta ägarintressen i Växjö. I februari 2007 köpte riskkapitalbolaget det framgångsrika skyltföretaget Sign Center som nu heter Systemtext Signs i Växjö AB.

Men redan 2008 lämnade Adrea sitt ägarskap i Växjö och sålde Sign Center till branschledande Systemtext i Malmö AB.

Smålandsposten har utan framgång sökt Stefan Edberg.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.