Annons
Bristen på sjuksköterskor på Ljungby lasarett blir allt mer alarmerande. På medicinkliniken är var tredje tjänst vakant.
Växjö • Publicerad 23 september 2014

Svårigheten att rekrytera sjuksköterskor har varit verklighet en längre tid, inte minst vid Ljungby lasarett. Nu har det dock blivit än mer påtagligt och tydligast syns det på medicinkliniken där mer än var tredje sjuksköterska saknas. Av klinikens 62,2 sjukskötersketjänster är 21,6 vakanta.

– Det blir en situation där det är näst intill ohållbart i verksamhet. Man har svårt att få ihop schemaläggning och att kunna bemanna på rätt sätt. Och framför allt innebär det ju att man har fått dra ner på antalet vårdplatser, säger Karin Jisborg Hultgren, ordförande i Vårdförbundet Kronoberg.

Annons

Landstingets personaldirektör, Marianne Johansson Hellström, säger att man jobbar såväl kort som långsiktigt för att lösa kompetensförsörjningen. I det korta perspektivet handlar det om att rekrytera vikarier internt, se över scheman och möjligheten att ta in hyrsjuksköterskor. Man ska också aktivt försöka locka till sig danska sjuksköterskor.

– Vi kommer nu åka på en mässa i Danmark för att försöka rekrytera. Vad vi har förstått finns det en viss övertalighet på sjuksköterskor inom dansk sjukvård. Vi hoppas kunna få napp där, säger Marianne Johansson Hellström.

Även om bristen på sjuksköterskor är som mest akut i Ljungby, så är behoven av nyrekryteringar stora i hela Landstinget Kronoberg.

I dag är omkring 50 tjänster vakanta, av landstingets totalt 1618 sjuksköterskor. Och de kommande åren väntar stora pensionsavgångar.

– Ja, vi har precis som så många andra landsting ett stort behov av sjuksköterskor och vi jobbar med frågan jättemycket. Jättemycket, säger Marianne Johansson Hellström, och fortsätter:

– Långsiktigt försöker vi hitta en bättre rekryteringsinriktning än vad vi kanske har haft tidigare. Vi är lite mer ute i marknadsföring, vi jobbar mer aktivt med uppföljande rekryteringar, och mer aktivt med sjuksköterskeutbildningen på universitetet. Och vi tittar förstås på löneinstrumentet, vilket man alltid gör.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons