Stor medicinmix allt vanligare

Går du på tio olika mediciner eller fler? Då tillhör du den växande gruppen storkonsumenter som förbrukar nästan halva läkemedelsbudgeten. I en ny avhandling varnas för konsekvenserna.
Växjö • Publicerad 17 maj 2010
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX

Trots den motsatta ambitionen hos läkarkåren, ökar hela tiden antalet patienter som äter tio olika läkemedel eller mer. Det gäller inte bara de allra äldsta, hälften av storkonsumenterna är under 70 år.

En så hög medicinkonsumtion kan hota patientsäkerheten, hävdar Bo Hovstadius, som i veckan lägger fram en avhandling i biomedicinsk vetenskap vid Linnéuniversitetet i Småland.

Han pekar på risken för att medicinerna antingen ska förstärka varandra eller blockera varandra. På grund av den stora mängden läkemedel, i Sverige finns cirka 5 000 olika godkända, är det omöjligt att förutse effekterna av alla läkemedelskombinationer.

– Det är dessutom så att ju fler läkemedel som ordineras, desto sämre blir patientens följsamhet. Bara ungefär hälften av det som hämtas ut på apotek konsumeras, säger han till TT.

För första gången har det varit möjligt att granska den totala läkemedelskonsumtionen i Sverige. Det är en följd av att alla inköp av receptbelagd medicin sedan fem år tillbaka registreras.

Tanken var att läkarna genom en sådan registrering skulle få en överblick över patientens hela medicinförbrukning, men än så länge fungerar detta bara på ett fåtal ställen i landet. Det gör att läkarnas beslutsunderlag ofta är för dåligt, menar Bo Hovstadius.

En av förklaringarna till den växande medicinförbrukningen är att patienterna driver på, en annan att nationella riktlinjer utarbetas för alltfler sjukdomstillstånd.

– Problemet med riktlinjerna är att de inte är gjorda för multisjuka, säger Bo Hovstadius.

Han ifrågasätter också dagens system med frikort på apoteket för alla som hämtat ut receptbelagd medicin för 1 800 kronor.

– Man kan på goda grunder anta att stora resurser i dag läggs på mediciner som aldrig används och då kan man fråga sig om detta är vettigt. Det skulle vara bättre med en liten avgift för varje uttag, för man betalar inte för något som man inte kommer att använda.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.