Stora underskott för vård av asylsökande

Kostnaderna för vård av asylsökande visar på ett underskott på närmare tre och en halv miljoner kronor för Landstinget Kronoberg. Det sammanlagda underskottet i landets landsting uppgår till cirka 69 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 16 juni 2010

Landstingen får varje år en schablonersättning från staten för vård av asylsökande. Landstinget Kronoberg fick för 2009 drygt 23,1 miljoner kronor. När Sveriges kommuner och landsting, SKL, nu redovisar siffrorna för landstingens kostnader visar det sig att Kronoberg gjort av med cirka 26,4 miljoner kronor. Ett underskott på 3,3 miljoner kronor således. Men Kronoberg är långt ifrån ensamt om att visa minussiffror, endast fem av landets 21 kommuner har plus i kanten när ersättningarna och kostnaderna för asylvården summeras.

Av SKL:s undersökning framgår att de asylsökande ökade sina genomsnittliga vårddagar inom den slutna vården med närmare 13 procent under 2009. Särskilt inom den slutna ungdomspsykiatrin har det varit en påtaglig ökning.

Samtidigt gjorde de asylsökande något färre läkarbesök inom primärvården och öppen specialistvård under 2009 jämfört med året innan. Antalet läkarbesök uppgick i genomsnitt till 2,37 per asylsökande. Motsvarande siffra för den bosatta befolkningen är 2,9.

De skenande kostnaderna för landstingens vård av asylsökande gör nu att SKL ska se över ifall man ska begära mer pengar från staten.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.