Annons

Storförlust för Södra

Södra redovisar ett kraftigt resultattapp för årets nio första månader. Förlusten efter finansnetto blev 588 miljoner kronor jämfört med en vinst på 731 miljoner kronor för samma period förra året.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2012

En svag internationell konjunktur och den starka svenska kronan har lett till minskad efterfrågan på Södras viktigaste produkter.

2012 har därför präglats av en svag utveckling på de flesta marknaderna. Produktionen i Södras industrier har också minskat till följd av marknadsstopp under inledningen av året. I det redovisade resultatet ingår även poster av engångskaraktär.

Annons

– Vi har beslutat om en rad åtgärder för att stärka vår intjäningsförmåga. Dessa åtgärder i kombination med Södras starka finansiella ställning gör att vi är väl rustade att hantera de utmaningar vi står inför på våra marknader. Vi ser nu också tecken på en successiv förbättring främst när det gäller massamarknaden, säger Gunilla Saltin, tillförordnad koncernchef och vd för Södra Cell.

I augusti fattades beslut om att avveckla Södras ägande i massbruket i Follafoss. Vid fabriken produceras CTMP, kemisk termomekanisk pappersmassa, som bland annat används för tillverkning av kartong och mjukpapper. Bruket planeras att stängas den 1 november.

I september fattades beslut om att varsla 260 personer i den svenska verksamheten om uppsägning. Varslet berör samtliga affärsområden och såväl kollektivanställda som tjänstemän. Fackliga förhandlingar har inletts.

Priset på massan, den viktigaste faktorn för koncernens resultat, har sjunkit i dollar med sänkt lönsameht som följd. I september stabiliserades do h prisnivåerna och i oktober kunde prsiet på barrsulfatmassa höjas.

För de sågade trävaror ligger konsumtionen i Europa kvar på en låg nivå och marknaden har fortsatt varit svag. Produktionen i Södras sågverk blev något lägre under årets tre första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol.

– Lönsamheten i sågverken präglas av en fortsatt svag marknad för sågade trävaror. Samtidigt påverkas vår konkurrensförmåga av kronans förstärkning mot Euron och höga råvarukostnader i förhållande till färdigvarupriserna, säger Gunilla Saltin.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons