Annons

Störningsutrustning är tjuvens senaste favorit

Störningsutrustning är butikstjuvarnas senaste hjälpmedel för att obehindrat kunna passera larmbågarna. Tidigare har foliepreparerade kassar varit tjuvarnas ohotade favorit.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2012
Det finns flera olika typer av störningsutrustning, gemensamt är att de är små och har blivit butikstjuvarnas senaste favoriter.
Det finns flera olika typer av störningsutrustning, gemensamt är att de är små och har blivit butikstjuvarnas senaste favoriter.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foliepreparerad väska som tagits i beslag.
Foliepreparerad väska som tagits i beslag.Foto: Johanna Ursjö
Den 62-årige tjuven promenerade förbi larmbågen på Naturbolaget i Växjö med sina stulna jackor. Hans störningsutrustning såg till att larmet inte utlöstes. Foto: Per-Erik Sandebäck
Den 62-årige tjuven promenerade förbi larmbågen på Naturbolaget i Växjö med sina stulna jackor. Hans störningsutrustning såg till att larmet inte utlöstes. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

– Det går inte att skydda sig. Men vi måste vara uppmärksamma, inventera ofta och titta på övervakningsfilmerna om det är något misstänkt. Sedan kan vi bara överlämna materialet till polisen, säger Lars Nyberg på Naturbolaget i Växjö.

– Tjuvarna driver ”mindre företag” och tjänar mycket pengar på stölderna. Tyvärr lönar det sig att göra brott, man blir förbannad. När tjuvar åker fast måste det bli ett straff så att det inte lönar sig, i dag kommer de ofta ut direkt och fortsätter stjäla.

Annons

Störsändarna som butikstjuvarna numera använder allt oftare stör ut larmbågarna och har under den senaste tiden använts vid en rad stölder i Växjö.

I förra veckan tog en 62-årig man tre jackor, värda sammanlagt 9 000 kronor, från Naturbolagets butik på Västergatan. Personalen såg mannen som tillsammans med en betydligt yngre kvinna gick runt i butiken.

– Jag hälsade på dem och såg att de betedde sig konstigt. Direkt när jag pratade med dem började de titta på en produkt och det är en varningsklocka. Sedan gick de raskt ut från butiken, berättar Lars Nyberg.

Paret passerade larmbågen utan att den gav utslag.

– Jag fick en ond aning som jag inte kunde släppa. Efter ett par minuter tittade jag på övervakningsfilmen och såg direkt att mannen stoppat på sig en jacka.

Lars sprang ut och såg paret vid en bil på parkeringen strax intill butiken.

– Jag ringde väktare som var i närheten, men mannen såg mig och ökade hastigheten.

Väktarna grep mannen strax efteråt och då visade det sig att han hade en störningssändare. Men kvinnan som deltog vid stölderna kom undan och är inte identifierad. Övervakningsfilmen visar att kvinnan pekar på jackorna som mannen ska stjäla och döljer själva stöldögonblicket med en annan jacka.

– Det tar bara några sekunder att trolla bort två jackor, han är extremt snabb och skicklig. På 20 sekunder har han tagit jackorna och lämnat butiken, det där har han övat mycket på.

– Bevisningen är klockren. Men det är ändå ingen garanti för att han åker dit.

Annons

I bagageutrymmet på parets bil hittades tre stulna jackor, filmerna visade senare att paret varit inne på Naturbolaget vid två tillfällen och stulit. I bilen låg även flera stulna jeans från MQ.

Den misstänkte  62-åringen frigavs dagen efter gripandet sedan han erkänt jackstölderna, men förnekat jeansstölderna.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons