Stort medlemstapp 2009

73 261 personer lämnade i fjol Svenska kyrkan. Det är det största medlemstappet sedan 2004.
Växjö • Publicerad 7 juni 2010

När helgens festligheter nu är till ända har Svenska kyrkan en desto tråkigare uppgift att ta tag i. Under 2009 valde 73 261 personer att gå ur.

– En av orsakerna har med lågkonjunkturen att göra, folk som av ekonomiska skäl kände sig nödda att lämna. Jämfört med tidigare ser vi också att vi brukar få ökade utträden under kyrkovalsår, säger Erika Brundin, utvecklings- och planeringschef på Svenska kyrkan.

Antalet utträden ur kyrkan överstiger kraftigt antalet aktiva inträden under de senaste åren. Siffran för 2009 då över 70 000 sade upp sitt medlemskap kan sättas i relation till antalet inträden vid sidan av dopen under samma år, 6 511, enligt Svenska kyrkans egen statistik. Hittills i år har drygt 12 000 lämnat. Trenden är tydlig.

– Överlag tror jag att det beror på att många människor har en annan relation till kyrkan i dag än tidigare. Men det är en samhällstrend. Alla organisationer tappar medlemmar, inte bara kyrkan. Vi är fortfarande med bred marginal den största medlemsorganisationen i Sverige, det ska man inte glömma, säger Erika Brundin.

Mellan 1 november 2008 och 31 oktober 2009 valde i Växjö stift 4 966 medlemmar att aktivt lämna kyrkan samtidigt som 403 trädde in.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.