Stort passagerartapp på Småland Airport

Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med knappt fem procent under årets första kvartal jämfört med samma period i fjol. För Småland Airport i Växjö var passagerartappet större – minus 18 procent.
Växjö • Publicerad 11 april 2019 • Uppdaterad 12 april 2019
Foto: Lena Gunnarsson

I nästan tio år har flygresandet ökat stadigt i Sverige. Drygt 31 miljoner passagerare flög 2009, förra året var det mer än 39 miljoner. Och antalet passagerare som flyger utrikes har mer än fördubblats sedan 2003, från drygt 15 miljoner till 33 miljoner. Men nu har utvecklingen vänt. Första kvartalet 2019 har passagerarantalet på de svenska flygplatserna minskat med 4,5 procent jämfört med samma period förra året, visar siffror från Transportstyrelsen.

– Vi såg en stagnation i flygtrafiken 2018 och det fortsätter första kvartalet i år. Vi har också en miljömedvetenhet som gör att folk kanske värderar sina resor annorlunda än för tio år sedan. Man kanske väljer andra färdmedel, säger Jean-Marie Skoglund, sakkunnig på Transportstyrelsen till TT.

Transportstyrelsens siffror visar att antalet passagerare vid Småland Airport i Växjö minskade med 18,4 procent under det första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol.

Störst var minskningen på Örebro flygplats med minus 43,9 procent. Tätt efter kommer Jönköping flygplats, där antalet passagerare minskade med 30,7 procent.

– Jönköping flygplats minskade som ett resultat av att flygbolaget Air Leap slutade trafikera till Arlanda i början av 2019. I samband med flygbolaget BMIs konkurs i mitten av februari i år så förlorade flygplatsen också trafiken till Frankfurt, säger Jean-Marie Skoglund i ett pressmeddelande.

Jesper MarkenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.