Strejk kan stoppa Krösatågen
Tågstrejken på Öresundstågen är inne på andra veckan utan att parterna nått någon lösning på konflikten. Nu trappar Seko upp och varslar även sina medlemmar på Krösatågen.
Fackförbundet Seko meddelade på tisdagseftermiddagen att de trappar upp strejken. Den nya strejken träder i kraft den 20 juni klockan 03:00 och omfattar 142 Seko-medlemmar på Krösatågen.
– Nu får Almega bestämma sig för hur länge resenärerna ska få betala priset för principer. Våra medlemmar befinner sig i en verklighet med otrygga anställningar och en ökad press. Våra medlemmars verklighet är viktigare än Almegas principer, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén i ett pressmeddelande.
Krösatågen trafikerar åt Länstrafiken i Småland och Skåne. När tågstrejken bröt ut på Öresundstågen för två veckor sedan ökade Länstrafiken Kronoberg kapaciteten på Krösatågen som trafikerar sträckan Växjö–Hässleholm.
På Länstrafiken Kronoberg har man ännu inte hunnit mötas för att diskutera vad man ska göra åt den uppkomna situationen.
– Det tråkiga med sådana här konflikter är att det är tredje man som drabbas, så jag hoppas att man verkligen lägger sig vinn om att hitta en lösning, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör hos länstrafiken Kronoberg. Det var inte helt oväntat att man valde att även ta ut Krösatågen i strejk nu när man inte lyckats komma någonstans.
Arbetspendlandet går ner så här års, i takt med att allt fler går på semester. Men istället ersätts de av semesterresenärer som vill till Malmö/Köpenhamn eller till Öland via Kalmar.
– Vi kommer att titta på vad vi kan göra och vad vi får göra. Vi vill inte skapa ytterligare konflikt där våra åtgärder kan uppfattas som motstridiga till strejken. Sedan är det så att för att ersätta ett fullt Öresundståg krävs fem bussar. Det är ingenting som vi har stående.
Seko varslar även alla medlemmar i Stockholmståg AB, som driver pendeltågstrafiken i Stockholm. Där varslas 700 medlemmar om strejk.