Strejk – passagerare får åka flygbuss

Flygkonflikten fortsätter. Trots medlingsmöten under måndagen fortsätter pilotstrejken och därmed också de inställda flygturerna mellan Växjö och Stockholm.
Växjö • Publicerad 7 juni 2010
Karl-Erik Pettersson skulle upp på utbildning i Stockholm. - Nu får jag se mer av landet, säger han med ett skratt.
Karl-Erik Pettersson skulle upp på utbildning i Stockholm. - Nu får jag se mer av landet, säger han med ett skratt.Foto: Per-Erik Sandebäck

– Det är bara att acceptera läget, säger Karl-Erik Pettersson, en av de passagerare som drabbas av strejken.

Strejken för de 230 piloterna vid fyra regionalflygbolag bröt åter ut på måndagsmorgonen och någon lösning på konflikten verkade inte dyka upp under dagen. Därmed fortsätter strejken dock längst till och med den nionde maj. Uppemot 10?000 passagerare i hela landet drabbas av tvådagarsstrejken.

För både Skyways och Flysmaland som trafikerar sträckan Stockholm-Växjö betydde strejken på måndagen inställda turer och under eftermiddagen meddelades att även tisdagsflygen ställdes in.

Parterna i flygkonflikten satt i medlingssamtal under måndagen tanken var att försöka komma överens om lönerna för att bryta ut den frågan från de övriga förhandlingarna men kunde inte lyckas.

För passagerarna innebär så klart strejken problem som ombokningar eller inställda möten.

– Vi får en hel del synpunkter från passagerare som drabbas av strejken men vi kan ju inte göra så mycket säger Henrik Löfberg på Flysmaland.

Han följer utvecklingen noga och hoppas på en snabb lösning. Det har blivit många inställda flygningar den här våren.

– Får vi ställa in alla även under tisdagen kommer vi upp i 130 på grund av strejken och askmolnet. Det är många passagerare som faller bort.

Bolaget försöker dock erbjuda sina passagerare en lösning genom de ersättningsbussar man sätter in.

En av få som utnyttjade måndagens eftermiddagsavgång var Karl-Erik Pettersson, han skulle upp på utbildning i Stockholm och behövde inte vara på plats förrän på tisdagsmorgonen.

– Då tyckte jag att jag lika gärna kunde ta bussen, biljetten är ju betald och på hemresan kan jag ta flyget så då blev det smidigast, säger han.

Han berättar att han pendlar en del till Stockholm men att ta bussen i stället för flyget såg han inte allt för negativt på.

– Nej, det spelar egentligen ingen roll. Nu får jag ju se mer av landet, säger han med ett skratt.

Anne Flyboo som pendlar varje veckan mellan Växjö och Stockholm i arbetet hade en liknande inställning.

– Jag funderade aldrig på att ta tåget. Då vet man ju inte om man kommer fram. Jag bokade om ett möte i dag och så kan jag vara uppe i Stockholm och flyga hem som planerat på torsdag, säger hon när hon lägger in väskan i bussen.

Visst innebär det lite besvär att inte kunna flyga som normalt och att 50 minuters flygresa blir fem timmar på buss men man får göra det bästa av situationen menar hon.

– Nu får jag möjlighet att sitta ett par timmar med en god bok, stillhet och lugn och ro, säger hon med ett leende.

I centrum för konflikten står den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag.

Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, menar facket.

Blir det ingen lösning tas SPF:s samtliga 2 000 medlemmar ut i en endagsstrejk den 9 juni.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.