Studentordförande: Tre terminer bra idé

Moderata riksdagsledamoten i Kronoberg Katarina Brännström vill införa tre terminer per år på universitet och högskolor. Så länge det är frivilligt för studenten är det en bra idé, tycker Linnéstudenternas ordförande Lotta Eriksson.
Växjö • Publicerad 30 juli 2010
Katarina Brännström.
Katarina Brännström.Foto: Filip Sjöfors
Lotta Eriksson, ordförande hos Linnéstudenterna, är öppen för att införa tre terminer så länge det sker på frivillig basis för studenterna. Foto: Alexander Mahmoud
Lotta Eriksson, ordförande hos Linnéstudenterna, är öppen för att införa tre terminer så länge det sker på frivillig basis för studenterna. Foto: Alexander MahmoudFoto: Alexander Mahmoud

Högskoleminister Tobias Krantz (fp) föreslog i förra veckan att se över möjligheterna att införa tre terminer per läsår på universitet och högskolor. Katarina Brännström, riksdagsledamot för moderaterna i Kronobergs län, gillar idén. På sin blogg skriver hon:

”Det finns flera skäl till att införa tre terminer för vuxna studeranden. Att snabbt bli klar och slippa flera års studieskulder, att snabbare bidra till samhället i stället för få bidrag. Både den enskilde och samhället tjänar alltså på ett effektivare system.”

”Sverige har världens äldsta studenter och det är inte bra. Vi måste bättre stimulera unga att så snart som möjligt bli klara med sin utbildning.”

Mot de kritiker som anser att studenter behöver sommarlov skriver Katarina Brännström:

”Det är att tänka kortsiktigt! Det bästa måste väl vara att så snabbt som möjligt bli klar med sin utbildning för att kunna komma i gång med att jobba och få både lön och semester!”

Lotta Eriksson, ordförande vid Linnéuniversitetets studentförening, har ännu inte satt sig in i vad förslaget innebär. Men så länge det finns en möjlighet för studenten att själv välja system, ser hon ingen nackdel med tre terminer.

– Så länge det fungerar med studiemedel och så länge det är frivilligt är det okej. Fördelen är att många kan komma ut på arbetsmarknaden tidigare, säger hon.

Kritiker har påpekat betydelsen för studenter att ha ledigt under sommaren.

– Det är klart att många vill ha sommarlov, det är tufft att plugga. Men, som sagt, så länge det är frivilligt för studenten är det här en bra idé, säger Lotta Eriksson.

För närvarande håller Linnéstudenterna sommarstängt. Men så snart de återvänder från semestern ska de titta närmare på idén, enligt Lotta Eriksson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.