Stugorna i länet fullbokade

Turisttrycket är hårt i Kronoberg just nu.
– Den här veckan har vi inte haft en enda ledig stuga att förmedla, säger Fanny Geismar, chef på Växjö turistbyrå.
Växjö • Publicerad 29 juli 2010
Fler och fler tyskar turistar i Kronoberg, konstaterar turistbyråns Fanny Geismar.
Fler och fler tyskar turistar i Kronoberg, konstaterar turistbyråns Fanny Geismar.Foto: Alexander Mahmoud

Att summera sommarens turistströmmar i Växjö är för tidigt. Just nu är läget plus minus noll jämfört med förra sommaren, men var det slutar vet man inte. Det kan bli en ökning när siffrorna är sluträknade och vissa trender kan Fanny Geismar se.

– Det vi känt starkt är att danskarna minskat i antal i år efter fjolårets stora uppsving. Tyskarna däremot ökar fortfarande och vi har sett fler andra europeiska besökare hos oss. I år har vi haft både belgare, italienare och fransmän.

På gågatorna och i affärerna i Växjö hörs tyska språket nästan överallt, och Fanny Geismar är övertygad om att det är en turistgrupp som kommit för att stanna.

– De tycker verkligen om Sverige, inte minst Småland och naturen här. Miljöfrågan är stor i Tyskland och många har hört talas om Europas grönaste stad. Vi berättar mycket om våra trädgårdsprojekt och restaurerade sjöar. Dessutom shoppar tyskarna mycket numera. Så fort de fått hyra en stuga frågar de efter stormarknaderna för att åka och handla.

Att vädret påverkar besöksantalet på turistbyrån i Växjö har synts tydligt den här sommaren. När det är 30 grader åker turisterna och badar, när det ösregnar som i lördags fyller de turistbyrån till sista plats.

Men till helgen börjar det lätta något tror Fanny Geismar. Då hoppas hon kunna hjälpa turister som vill ha en ledig stuga i Kronoberg.

– När många svenskar jobbar igen nästa vecka lär det märkas. Men de sista tyskarna har semester ändå till 5 september, säger Fanny Geismar och räknar med fortsatt tillströmning av den största turistgruppen.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.