Svaga misstankar mot mordanklagad läkare

Drygt 50 förhör har hållits i utredningen runt Växjöläkaren som misstänks för aktiv dödshjälp. Misstankarna är fortfarande svaga.
Växjö • Publicerad 27 mars 2010

– Han är bara skäligen misstänkt och det är en bra indikation på varthän det lutar. Men det finns uppgifter i utredningen som jag i nuläget inte kan kommentera, säger åklagare Johan Henningsson som leder mordutredningen.

Vid förhöret i mitten av februari delgavs Växjö­läkaren brottsmisstanken och den har inte stärkts sedan dess.

– Vi planerar att hålla ett nytt förhör med läkaren i mitten eller slutet av april. Därefter beslutar jag hur vi ska gå vidare. Allt beror på vad som sägs vid förhöret och det kan komma fram nya omständigheter som ändrar förutsättningarna, konstaterar Johan Henningsson.

Växjöläkaren misstänks för att för över tre år sedan ha gett en svårt sjuk 84-årig kvinna en dödande injektion med kalium. Kvinnans dotter, som också är läkare, berättade i ett brev till landstingsledningen för snart fyra månader sedan att den nu misstänkte bekräftat att 84-åringen fick ”hjälp på vägen”.

Växjöläkaren stängdes omedelbart av från sitt arbete och polisutredningen inleddes. De 50-tal förhör som hållits har inriktats på anhöriga till 84-åringen samt sjukvårdspersonal.

Även en ansenlig mängd ytterligare patienters sjukvårdsjournaler har granskats. Dessa patienter vårdades när de dog på avdelningen där läkaren arbetade.

– Hittills har vi undersökt om läkaren i olika fall haft möjlighet att utöva dödshjälp, om han överhuvudtaget var på arbetsplatsen vid dödsfallen.

Enligt åklagare Johan Henningsson lutar det åt att Socialstyrelsen ska special­granska journalerna för 10–15 avlidna personer.

– Det handlar om en granskning utifrån deras medicinska kompetens för att se om det finns några anmärkningsvärda journalanteckningar.

Polisen har utan att hitta något för utredningen intressant undersökt Växjöläkarens dator. Åklagaren räknar med att ta ett beslut i åtalsfrågan före sommaren.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.