Annons

Svårare för utlandsfödda företagare att få banklån

Utomeuropeiska invandrare som driver företag nekas dubbelt så ofta banklån som svenska företagare. Och får man lån är räntan högre.
Det visar nyligen presenterad forskning från Linnéuniversitetet.
Växjö • Publicerad 17 februari 2014
Mats Hammarstedt.
Mats Hammarstedt.Foto: Filip Sjöfors

Att starta företag är vanligare bland utrikes- födda än svenskar. Men företagen blir oftast mer kortlivade.

Detta ville Mats Hammarstedt och Lina Aldén, professor respektive docent i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, undersöka närmare.

Annons

– Vi vet sedan tidigare forskning att utomeuropeiska invandrare sorteras bort när de söker jobb och samma sak på bostadsmarknaden. Men hur det ser ut med diskriminering på kreditmarknaden visste vi mindre om, förklarar Mats Hammarstedt.

I en undersökning riktad till 8?000 företagare frågade man om den egna upp- levelsen av diskriminering från bankerna när man har med dem att göra. 20 procent av de utom- europeiska företagarna upplevde diskriminering som ett stort problem.

– Visst det kan finnas många invändningar mot att ställa en sådan fråga. Det är en subjektiv upplevelse som redovisas.

Men denna bekräftas av faktiska förhållanden. Undersökningen visar att 53 procent av de utomeuropeiska företagarna som sökt lån hade fått avslag. Bland svenskarna är andelen bara 25 procent. Det är alltså dubbelt så svårt för en utomeuropeisk företagare att få lån, jämfört med en svensk, trots att det gäller samma lånesumma, företag inom samma bransch (handel och service), med samma resultat, omsättning och antal anställda. Och det gäller inte nystartade företag utan sådana som varit igång i minst tre år.

Den utomeuropé som beviljas lån får dessutom betala högre ränta, i genomsnitt 1,1 procentenheter mer.

Det går alltid att bagatellisera människors upplevelser, är inte dessa resultat mer uppseendeväckande?

– Ja absolut. Det är detta som är de viktiga resultaten i undersökningen. Hade vi bara frågat om upplevelsen hade det inte varit värt att uppmärksamma.

Kan man säga att fördomsfulla banker sätter käppar i hjulen för integrationen?

– Det är kanske att dra det lite långt. Diskriminering behöver inte handla om fördomar utan kan bero på osäkerhet och brist på information och att man därför gör antagande som inte är korrekta. Det finns hinder i banksektorn som förhindrar integration, det tycker jag att man kan säga.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons