GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska skogen lockar polska plantörer i kristider

Några vridningar med planteringsborren gör ett hål i marken där granplantan glider ner. Tomaz Superson plattar till med foten och fortsätter med nästa planta.
– För en nybörjare är det hårt arbete, men för mig är det okej.
Ramnåsa • Publicerad 19 april 2020 • Uppdaterad 21 april 2020
Tomaz och Joanna Superson har kommit från Polen till de småländska skogarna för att plantera gran. "Det är fint när du planterar och kan se träden växa upp", säger han.
Tomaz och Joanna Superson har kommit från Polen till de småländska skogarna för att plantera gran. "Det är fint när du planterar och kan se träden växa upp", säger han.Foto: URBAN NILSSON

Tidigare i vår kom larmrapporter om arbetskraftsbrist inom skogsnäringen. De senaste åren har rekryteringen av säsongsarbetare från framför allt Polen försvårats i takt med att värdet på den svenska kronan sjunkit och efterfrågan på arbetskraft i Europa varit stor.

Till det lades coronapandemin som i början av mars ledde till att gränspassager stängdes eller försvårades och att oron spred sig.

– De senaste veckorna har bilden för oss klarnat och delvis förbättrats. Det har kommit ytterligare lite personer från Polen, sådana som vi planerat skulle komma hit men som försenats. Det är några till på gång så läget känns bättre, men fortfarande inte säkert, säger Pierre Fridell, vd på Sundins skogsplantor.

Fakta

Sundins skogsplantor

Sundins skogsplantor utför skogstjänster, framför allt röjning och plantering.

Bolaget fungerar som ett nätverk av elva lokala och självständiga skogsentreprenörer som är ombud för företaget.

De lokala ombuden och personal på huvudkontoret i Växjö äger tillsammans Sundins skogsplantor.

Nettoomsättningen 1/9 2018-31/8 2019 var 175,1 miljoner kronor.

Rörelseresultatet under perioden var 8,3 miljoner kronor.

Med huvudkontor i Växjö jobbar företaget med röjning och plantering åt skogsägare i Götaland. Siktet var inställt på att som i fjol rekrytera ungefär 300 skogsarbetare, men nu försöker företaget klara sig med ungefär 250.

Det bygger på att säsongen förlängs, insatserna prioriteras till framför allt den tidskritiska planteringen och att man lyckas fylla 20-talet vakanta platser.

– Sedan några veckor tillbaka kör vi plantering med så mycket folk vi bara kan, säger Pierre Fridell.

Bland dem är 20-årige Tomaz Superson som den här morgonen sätter granplantor på Växjö stifts marker söder om Ramnåsa i östra delen av Växjö. Plantorna sticker upp ur säckar som han bär i en sele för att kunna ha händerna fria att hantera planteringsborren.

Det är åtta grader varmt och soligt

– I dag är en bra dag. Ibland är det regnigt och blåsigt, men det är ett bra arbete.

Förra året gjorde Tomaz Superson klar sin kockutbildning i Polen, men skogsarbetet i Sverige betalar sig bättre.
Förra året gjorde Tomaz Superson klar sin kockutbildning i Polen, men skogsarbetet i Sverige betalar sig bättre.Foto: URBAN NILSSON

Tomaz Superson berättar att vissa landsmän som kommer till den småländska skogen inte blir särskilt långvariga. Men förra året visade hans far hur det skulle gå till. Nu är han härdad, tillbaka för en andra säsong och gillar det.

Han bildar ett arbetslag tillsammans med mamma Joanna och pappa Zbigniew Superson, som också delar boende i Fröseke.

Förra året gjorde han klar sin kockutbildning i Polen, men skogsarbetet här betalar sig bättre.

– Jag tänker kanske komma hit i fem år. Jag försöker spara pengar för att bygga ett hus i Polen.

En som hoppas att Zbigniew Superson ska vilja fortsätta komma under flera år framöver är Cezary Skrzynski. Han började själv som säsongsanställd skogsarbetare från Polen och har nu etablerat sig som arbetsledare på Dr Skog, ombud för Sundins skogsplantor i ett område öster om Växjö.

Cezary Skrzynski berättar att en del arbetare blev oroliga och åkte hem för att ta hand om sina familjer när coronasmittan slog till. Svårigheter att hitta jobb i Polen på grund av krisen har sedan gjort att flera åter har sökt sig till Sverige och skogsjobben här.

Dr Skog har nu åtta lag med ett 20-tal skogsarbetare igång. Inom kort väntas några till ansluta. De flesta är återvändare som kan jobbet, men en del är nykomlingar och måste läras upp.

– Jag tror att de som älskar skog kan bli riktiga skogsarbetare. Det är väldigt viktigt att tycka om att jobba ute, säger Cezary Skrzynski.

För första gången har Denny Rudén, vd på Dr Skog, blivit uppringd av svenska ungdomar som visat intresse för skogsjobb. Tillsammans med arbetsledare Cezary Skrzynski anlitar han framför allt polska skogsarbetare.
För första gången har Denny Rudén, vd på Dr Skog, blivit uppringd av svenska ungdomar som visat intresse för skogsjobb. Tillsammans med arbetsledare Cezary Skrzynski anlitar han framför allt polska skogsarbetare.Foto: URBAN NILSSON

Han befarar att flera polska arbetare vill återvända hem tidigare än normalt på grund av osäkerheten kring coronapandemin.

Dr Skog har gott om jobb och vd Denny Rudén överväger olika alternativ för att klara beställningarna från skogsägarna i trakten.

– Nytt för mig som har hållit på i tolv år med detta är att arbetslösa svenska ungdomar ringer och frågar efter jobb. Det är 20-åringar som har jobbat på restaurang. Det tar två månader att bli en bra plantör så det är svårt att anlita dem nu mitt i högsäsongen. Men vi kanske ska prova ändå, om de polska killarna vill åka hem tidigt kan det vara bra att ha ett lag kvar till sommaren, säger Denny Rudén.

Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.