Tidsplan för biskopsvalet framtagen

Nästa vecka skall schemat fastslås för biskopsvalet efter avgående Sven Thidevall. Enligt planen skall den nya biskopen kunna biskopsvigas på domsöndagen.
Växjö • Publicerad 24 mars 2010

Det är tre stift som håller biskopsval i höst, förutom Växjö även Linköping och Visby. Detta har till viss del påverkat schemat för Växjö stift enligt valansvarige Vibeke Bergman. Schemat är lagt så att Växjö ligger före de andra två i processen och i nästa vecka skall stiftsstyrelsen ta beslut om förslaget.

Första steget skall enligt förslaget tas den 17 juni, med nomineringsval. De kandidater som går vidare utsättas för hearing den 21 augusti och en första valomgång nio dagar senare. Behövs det en andra valomgång, det vill säga om ingen får mer än hälften av rösterna i valomgång ett, sker omgång två den 4 oktober.

Att det sker tre val ungefär samtidigt tror Vibeke Bergman inte att det kommer påverka utgången i Växjö.

– Det är möjligt att det blir samma kandidater, men våra datum ligger ju före i processen så det borde inte påverka, säger hon.

Håller tidsplanen kommer biskopsvigningen ske på domssöndagen, den 21 november.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.