GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tingsrätten sänker sju advokaters krav med över 3,2 miljoner kronor

Växjö tingsrätt prutar advokaternas krav i momshärvan med över 3,2 miljoner kronor. Hårdast prutning på närmare 1,2 miljoner får Staffan Bergqvist som sitter med i Advokatsamfundets disciplinnämnd.
Växjö • Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 6 maj 2021

De nio försvarsadvokaterna hade begärt 12 534 000 kronor inklusive moms för sina insatser i Växjö. Men efter att tingsrätten granskat kraven noggrant får advokaterna nöja sig med 9 310 000 kronor. Domstolen motiverar sitt beslut på sju sidor.

Den erfarne Stockholmsadvokaten Staffan Bergqvist som själv är ledamot i Advokatsamfundets disciplinnämnd hade begärt 2 169 000 kronor, men får 985 000 kronor för sitt arbete i momshärvan.

Han krävde jourtaxa, dubbel ersättning på sammanlagt 3 568 kronor i timmen inklusive moms, för 468 av totalt 705 timmar. Men domstolen säger bestämt nej till detta.

Samma besked blev det på kravet om högre timarvode från Slobodan Jovicic som påstod att momshärvan i Växjö ”i princip tagit hela arbetstiden i anspråk, vilket begränsat möjligheterna att arbeta med och erhålla andra uppdrag”.

Advokat Slobodan Jovicic får betalt för 600 timmar, mot begärda 789, och får sammanlagt sänkt arvode med 684 000 kronor till knappt 1,3 miljoner kronor.

I domen konstateras att det inte finns tillräckliga skäl för förhöjd timersättning. Växjö tingsrätt påpekar att det inte varit fråga om så speciella ämnesområden eller ovanliga rättsfrågor att momsmålet på något avgörande sätt avviker från liknande utredningar om ekonomisk brottslighet. Det här handlar om områden som advokaterna bör kunna.

Tingsrätten tillägger att det för advokaterna inte heller handlar om en sådan bundenhet till målet att förhöjd timersättning kan komma i fråga.

Advokat Slobodan Jovicic får sänkt arvode med 684 000 kronor till knappt 1,3 miljoner kronor.
Advokat Slobodan Jovicic får sänkt arvode med 684 000 kronor till knappt 1,3 miljoner kronor.
Foto: Karin Wesslén/TT

Den flitigt anlitade Karlskronaadvokaten Torgny Palm hade också övervägt att begära extra hög timtaxa. Men han nöjde sig med att skriva att han enbart ville ha mer betalt om kollegorna fick det.

Torgny Palm hade begärt ersättning för 760 timmars arbete, Eva Almström från Markaryd 712 timmar, Staffan Bergqvist 705 timmar och Linéa Ekvall 637 timmar. De fyra advokaterna får nu betalt för vardera 510 timmars arbete.

Torgny Palm säger att det är självklart att överklaga tingsrättens beslut när det gäller ersättningen. Han uppfattar domen som en uppmaning att bryta mot de advokatetiska reglerna.

– De skriver att vi är tvungna att gå igenom 16 000 sidor. Försök göra det på den tiden de anger. Det är knappt 90 sekunder per sida. Det är helt sjukt. Det är omöjligt, säger Palm.

Försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg begärde 750 000 kronor för de nio veckorna han hade varit förordnad och uppgav att han arbetat 388 timmar.

”Tingsrätten finner att den av Carl-Johan Malmberg angivna tidsåtgången inte framstår som rimlig med hänsyn till uppdragets art och omfattning samt den relativt korta tid som han varit förordnad som försvarare”, skriver Växjö tingsrätt och påpekar att han under tiden även arbetat med andra ärenden.

Smålandsposten har tidigare berättat att Malmberg i en kostnadsräkning till Stockholms tingsrätt hävdat att han under två av veckorna varit heltidssysselsatt med det fallet.

Slutsatsen blir att Carl-Johan Malmberg anses skäligen tillgodosedd med ersättning för 280 timmars arbete.

Kristina Bandrup ville ha betalt för 733 timmars arbete men det prutar domstolen till 650 timmar. Det innebär att hennes krav sänks med 149 000 kronor.

De enda försvarsadvokaterna som tingsrätten tycker ska ha vad de begärt är Martin Cullberg och Philip Hedberg från Stockholm.

Karlskronaadvokaten Torgny Palm.
Karlskronaadvokaten Torgny Palm.
Foto: Mattias Mattisson
Advokat Carl-Johan Malmberg.
Advokat Carl-Johan Malmberg.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Tingsrättens dom mot de som åtalats för mycket grov ekonomisk brottslighet, momshärvan gäller skatteundandragande på över 400 miljoner kronor, är en seger för åklagarna Marianne Forsström och Sara Bjerefeldt vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö.

Huvudmannen döms till åtta års fängelse medan tre andra straffas med sju års fängelse för grova skattebrott och grov näringspenningtvätt. En av dem som får sju års fängelse är elitdomaren i fotboll och en annan av männen som straffas lika hårt är hemmahörande i Markaryds kommun.

För en annan man från Markaryds kommun blir straffet fem års fängelse medan ytterligare två inblandade döms till fyra respektive två års fängelse. Samtliga dömda beläggs med näringsförbud.

Dessutom ska aktiebolaget som företräddes av advokat Carl-Johan Malmberg betala en företagsbot på tio miljoner kronor, vilket också är helt i linje med åklagarnas krav.

Den ende som frias är en man från Stockholm som försvarades av advokat Philip Hedberg.

– Vi har gått igenom domen översiktligt och är nöjda, säger åklagare Marianne Forsström.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.