Tio av tolv onkologläkare hotade att säga upp sig

10 av 12 onkologläkare hotade i ett brev från slutet av april med att säga upp sig om inte verksamhetschefen Maria Albertsson byttes ut. Men de första klagomålen mot hennes ledarskap kom samtidigt som hon ifrågasatte företrädaren Thomas Edeklings dubbla ersättningar. Den dåvarande sjukhusledningen tillbakavisar att det finns något samband.
Växjö • Publicerad 7 juli 2010

– Det är inte korrekt. Händelserna som du refererar till... jag ser inget sammanhang mellan de två händelserna du beskriver. Inte ett ögonblick, säger Martin Myrskog som sedan dess avgått som länssjukvårdsdirektör.

I slutet på maj trädde Maria Albertsson tillbaka från tjänsten som verksamhetschef och landstinget angav personliga skäl.

Smålandspostens källor talar både om en orkestrerad mobbningskampanj från förra vintern och under hela våren riktad mot Maria Albertsson, men också om ett icke lyssnande ledarskap, dålig schemaläggning och hög frånvaro.

Onkologkliniken hade under flera år svårigheter att hitta överläkare till klinikens alla tjänster och tvingades anlita stafettläkare. Men de problemen försvann sedan Maria Albertsson tillträdde som verksamhetschef.

Men Martin Myrskog är inte beredd att diskutera kritiken mot Maria Albertsson som kom vid en mycket olycklig tidpunkt. Läkarnas ultimatum lämnades precis en månad innan landstingsledningen skulle presentera sin femåriga cancerplan. En storsatsning värd 100 miljoner kronor, där stora investeringar skulle gå till den onkologiska kliniken.

– Vi kan bara konstatera att vi vill bibehålla Maria Albertsson i vår organisation och försöka hitta en lösning som passar henne bättre. Som gör att hon kan arbeta med det som vi har jättenytta av i landstinget, forskning och utveckling och den dimensionen där vi ser att hon kan tillföra landstinget väldigt mycket.

Maria Albertsson kommer också att arbeta som ordförande i Landstinget Kronobergs medicinska kommitté.

”Vi kan bara konstatera att vi vill bibehålla Maria Albertsson i vår organisation och försöka hitta en lösning som passar henne bättre.”

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.