Annons

Tjuvliga gjorde villainbrott när polisen skuggade dem

Trots att flera spanare förföljde de misstänkta tjuvarna på Högstorp i Växjö lyckades männen med ett villainbrott på Orrvägen. Polisens skuggning fortsatte till Ljungby där ytterligare en villa länsades på smycken innan polisen slog till.
Växjö • Publicerad 3 mars 2011

Tre män har nu åtalats för sammanlagt tio villa- inbrott som inträffat i Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Jönköpings län. Utredningen har gjorts av polisen i Blekinge och det är där som rättegången mot de tre männen kommer att hållas. Samtliga åtalade är bosatta i Karlskrona och är mellan 26 och 33 år gamla.

Polisen knäckte inbrottsligan efter omfattande spaningsinsatser och hade hjälp av telefonavlyssning. En del av samtalen ingår i åklagarens bevisning.

Annons

När männen stoppades på kvällen den 12 november hittades smycken från villainbrotten på Orrvägen i Växjö och Starvägen i Ljungby som inträffat tidigare under eftermiddagen. I bilen fanns en kofot som SKL lyckats knyta till brytmärken på flera utsatta villor.

Promemorior visar att Blekingepolisen spanade mot männen den aktuella dagen och skuggade deras bil ?– bland annat under halvtimmen då tjuvarna körde runt på Högstorp i Växjö.

Polisen såg exempelvis alla tre männen i korsningen Näktergalsvägen/Ejdervägen. Efter en minut kom bilen tillbaka och då hade två män släppts av. En halvtimme senare plockades männen upp på Tjädervägen och lämnade sedan Högstorp.

I efterhand har det visat sig att ligan lyckades begå villainbrottet på Orrvägen trots att polisens spanare cirkulerade i området. Tjuvarna förföljdes vidare och lyckades göra ytterligare ett inbrott i Ljungby innan bilen stoppades i norra Skåne.

Ligan har opererat i flera län och så gott som alla villainbrotten som åklagaren anser går att bevisa skedde under några veckor i oktober och november förra året. Det tredje inbrottet som ligan kan knytas till i Kronoberg har skett på Korpvägen i Rottne.

Men DNA-träffar visar att i vart fall 26-åringen sysslat med inbrott under flera år. Han åtalas för ett villainbrott i Vetlanda kommun som inträffade redan i november 2009 liksom ett stöldförsök mot Ica i Halmstad 2007. Då misslyckades flera gärningsmän med att ta sig in i butiken via taket.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons