Annons

Tommie, 14: Det känns som jag ska välta med rullstolen

Trottoaren längs med Tegnérgallerian lutar så kraftigt ut mot Västra Esplanaden att funktionshindrade i rullstol riskerar att åka ut över trottoarkanten.
Växjö • Publicerad 9 mars 2011
Tommie Olofsson, 14, kör försiktigt på trottoaren längs med Västra esplanaden, vid Tegnérgallerian. För att trottoaren lutar så kraftigt. ? Det känns som jag ska välta, säger han. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Tommie Olofsson, 14, kör försiktigt på trottoaren längs med Västra esplanaden, vid Tegnérgallerian. För att trottoaren lutar så kraftigt. ? Det känns som jag ska välta, säger han. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: Lennart Ernstsson

– Det känns som jag ska välta, säger 14-årige Tommie Olofsson.

Han och flera andra funktionshindrade i rullstol tog med sig politiker och tjänstemän ut på en tur i centrala Växjö i?går eftermiddag.

Annons

För att de skulle få känna på suget i den lutande trottoaren vid Tegnérgallerian. I rullstol.

Lutningen gör att det är som om en magnet drar rullstolen ut mot trottoarkanten. Och att sedan ta sig upp för branten, in i gallerian är som ett träningspass i sig.

Stört omöjligt för en politiker utan rullstolsvana.

– Jag är alldeles svettig, pustar Malin Kind (C) som till slut fick assistans för att klara av lutningen in i gallerian.

Tommie Olofsson:

– Det är inte alls bra. Jag tror att det har blivit så här för att de inte har tänkt sig för.

Den här gången väljer han ändå just den lutande trottoaren. För att visa makthavarna hur det ligger till.

– Annars kör jag inte där utan en annan väg.

Det är det som kallas för brist på tillgänglighet.

Och det är något som landets kommuner skulle ha sett till att rätta till senast vid årsskiftet 2010/2011.

Annons

Riksdagen beslutade 2000 om ett antal handikappolitiska mål. En viktig del i det beslutet handlade om just den här typen av hinder. 2010 skulle de vara borta. Men så är det inte.

Växjö klassas inte som en värstingkommun. Men det finns en hel del kvar att göra.

– Ja, det är inte så höga betyg i mina ögon. Växjö har åtgärdat mycket. Men det finns fortfarande mycket att göra, säger tillgänglighetskonsulten Maarit Lundwall på Handikapprörelsens Idé- och kunskapscentrum i Kronoberg.

En annan politiker i rullstol för dagen, Carin Högstedt (V), har engagerat sig mycket i tillgänglighetsfrågor. Men den lutande trottoaren kände hon inte till så mycket om, säger hon.

– Jag har inte fattat att det var så allvarligt.

– Det är märkligt att det blivit så här, säger Nils Fransson (FP) som försöker ta sig fram i en annan rullstol på glid.

Så vad ska ni nu göra åt det här nu då?

– Det vi kan göra är att skriva ner det som de påpekar för oss. Sedan är det väl rimligen tekniska nämnden som får ta tag i det. Om de inte låter sig övertygas får vi väl sätta dem också i en rullstol, säger Carin Högstedt.

Turen gick från kommunhusets entré, via den lutande trottoaren på Västra Esplanaden, in i Tegnérgallerian och bort till polishuset.

– Det är bökigt, sammanfattar en utmattat Nils Fransson (FP) äventyret och måste till slut ta hjälp av en vänlig själ i sällskapet för att över huvud taget orka tillbaks till sitt kontor i kommunhuset igen.

Annons

– Jag fegar, medger han.

Nu var det här långt ifrån första gången som handikapporganisationer tog med sig politikerna och tjänstemän ut på stan i rullstol, eller motsvarande övningar som är vardag för funktionshindrade, för att uppmärksamma hinder för tillgängligheten.

Så vad hjälper det, egentligen?

Eva Enqvist på DHR:S Växjöavdelning:

– Det hjälper en liten bit i taget. Men det tar sådan tid. Visst är det märkligt att det är vi som brukare som måste påpeka det här hela tiden.

Malin Kind, som är ansvarig för tillgänglighetsfrågor i Växjö kommun, säger efteråt i en kommentar:

– Jag vill utmana oss själva och våra grannkommuner att bli bäst i landet på tillgänglighet.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons