Annons

Torghandlare kritiska till minskad tillgänglighet

Torghandlarna är arga. Varje onsdag och lördag packar de upp sina varor på Stortorget i Växjö. Men information om avstängningar av delar av torget får de inte.
Växjö • Publicerad 24 september 2014
Lena Eklund är en av torghandlarna i Växjö som tycker att kommunen är dåliga på att informera om villkoren för torghandeln.
Lena Eklund är en av torghandlarna i Växjö som tycker att kommunen är dåliga på att informera om villkoren för torghandeln.Foto: Anna Fritzén

Musikmilen i lördags lockade både löpsugna och publik till Växjö. Det krävde avspärrningar. Något ingen av torghandlarna har fått information om.

– På Kungsgatan var torget avstängt med kravallstaket. Från andra hållet, längs med Kronobergsgatan håller man på att gräva. Vi torghandlare hade svårt att ta oss in på torget på morgonen när vi kom dit, säger Lena Eklund på Söderkryddan som står på torget på lördagarna.

Annons

Ingen information om att delar av Växjö skulle stängas av hade nått någon av torghandlarna.

– Vi har tröttnat. Det har pågått i så många år att vi inte får information om sådant som påverkar vår försäljning.

Hon och Jan-Åke Ola­stuen från Vrankunge handelsträdgård har tagit på sig att vara torgrepresentanter i Växjö, eftersom många av de andra försäljarna reser mellan många kommuner och torg varje vecka. De som står på torget varje vecka har årsabonnemang på sin plats.

– Det är samma sak varje gång det är något stort arrangemang. Vi flyttas hur som helst, ibland ner till gamla stationsområdet, ibland får vi stå längs med Kungsgatan, säger Jan-Åke Olastuen.

– Vi tycker att vi har en god dialog men det är klart att den alltid kan bli bättre, säger kommunens Magnus Nykvist som är ansvarig för parkering och torghandel.

Han tycker inte att staketet längs Kungsgatan i lördags utgjorde något problem eftersom det inte påverkade den faktiska ytan som torghandlarna hade till sitt förfogande.

– Stortorget är vår stora evenemangsyta, där vi dessutom har torghandel onsdag och lördag. I våra stadgar står att vi kan stänga vissa dagar men det vill vi inte gärna eftersom torghandeln är en del av Växjös själ och hjärta. Ett sådant här arrangemang som drar så mycket folk borde gynna torghandeln.

– Det är hela tiden en kamp för kronorna. Vi tappar försäljning när man gör tillgängligheten sämre, säger Jan-Åke Olastuen.

– Jag tänker på dem som reser långt och som kanske har torgandet som sin enda inkomst. I bland känns det som att man ser på torghandlare som förr i tiden när man kom med en korg ägg som blivit över. Det här är vårt levebröd. Får man sålt mycket mindre än beräknat kan det vara varor som behöver slängas, menar Lena Eklund.

Kan ni få till en bättre dialog?

– Absolut. Vid evenemang kanske vi ska ha en fast plats dit vi alltid flyttar torghandeln istället för att växla, säger Magnus Nykvist.

Anna Fritzén
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons