Annons

Trasslig ekonomi ska redas ut

I november ska landstingsdirektör Börje Lindqvist presentera sina svar på hur en trasslig ekonomi med stora underskott i vården ska redas ut. I våra grannlän och landsting är svaren redan klara. Där är det svarta siffror och gladare miner.
Växjö • Publicerad 30 oktober 2012
Foto: 

När sjukvården i Sverige utvärderas av sina patienter hamnar ofta Kronoberg, Kalmar och Halland högt upp i resultatlistorna. Tillgängligheten har varit god och många nöjda. Med ekonomin har det blivit värre, inför 2012 höjde fyra landsting i Sverige skatten. Kalmar, Halland och Blekinge fanns bland dem.

– Sett till Sydostsverige så har landstingen i Jönköping, Halland och Östergötland haft en god ekonomi under flera år, men det är svårt att styra sjukvården och då hamnar man i de här lägena, säger Annika Wallenskog, sektionschef på avdelningen för ekonomi och styrning hos Sveriges Kommuner och Landsting.

Annons

I år är det redan sex landsting som aviserat att man tänker höja skatten under 2013, i Dalarna, Västra Götaland, Uppsala, Gävleborg, Sörmland och i Landstinget i Östergötland ökar skattetrycket. Men i Östergötland har skattesatsen legat still sedan 1980-talet och man höjer nästa år trots goda resultat. I stället tar man ut 65 öre mer för att klara framtida stora investeringar. Precis som man i Kalmar höjde skatten inför 2012 för att klara en satsning på kollektivtrafiken.

Annars menar Annika Wallskog att analysen över landstingsekonomierna inte skiljer sig så mycket åt oavsett var i landet man tittar. Sjukvården kan göra alltmer men till högre kostnader än förr och patienttrycket ökar.

I Blekinge, som nu kan visa svarta siffror igen efter några mycket tunga år, döljer sig samma problem som i Kronoberg, sjukvårdskostnaderna drar i väg. Blekingesjukhuset dras med fortsatt stora underskott trots att det samtidigt fått stora tillskott. I två av våra grannlän, just i Blekinge och i Jönköping kommer också landstingsskatten att sänkas under 2013. Men det betyder inte mer pengar i plånboken utan handlar bara om en skatteväxling när länets kommuner tar över ansvaret för hemsjukvården.

Hur det blir med landstingsskatten i Kronoberg återstår att se. Landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) har under hösten uteslutit en höjning men socialdemokraten Sven-Åke Gustavsson, ordförande för landstingets revisorer, tänker sig tre vägar framåt. En skattehöjning, strukturrationaliseringar och direkta besparingar. I kombination.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons