Trasslig ekonomi ska redas ut
När sjukvården i Sverige utvärderas av sina patienter hamnar ofta Kronoberg, Kalmar och Halland högt upp i resultatlistorna. Tillgängligheten har varit god och många nöjda. Med ekonomin har det blivit värre, inför 2012 höjde fyra landsting i Sverige skatten. Kalmar, Halland och Blekinge fanns bland dem.
– Sett till Sydostsverige så har landstingen i Jönköping, Halland och Östergötland haft en god ekonomi under flera år, men det är svårt att styra sjukvården och då hamnar man i de här lägena, säger Annika Wallenskog, sektionschef på avdelningen för ekonomi och styrning hos Sveriges Kommuner och Landsting.
I år är det redan sex landsting som aviserat att man tänker höja skatten under 2013, i Dalarna, Västra Götaland, Uppsala, Gävleborg, Sörmland och i Landstinget i Östergötland ökar skattetrycket. Men i Östergötland har skattesatsen legat still sedan 1980-talet och man höjer nästa år trots goda resultat. I stället tar man ut 65 öre mer för att klara framtida stora investeringar. Precis som man i Kalmar höjde skatten inför 2012 för att klara en satsning på kollektivtrafiken.
Annars menar Annika Wallskog att analysen över landstingsekonomierna inte skiljer sig så mycket åt oavsett var i landet man tittar. Sjukvården kan göra alltmer men till högre kostnader än förr och patienttrycket ökar.
I Blekinge, som nu kan visa svarta siffror igen efter några mycket tunga år, döljer sig samma problem som i Kronoberg, sjukvårdskostnaderna drar i väg. Blekingesjukhuset dras med fortsatt stora underskott trots att det samtidigt fått stora tillskott. I två av våra grannlän, just i Blekinge och i Jönköping kommer också landstingsskatten att sänkas under 2013. Men det betyder inte mer pengar i plånboken utan handlar bara om en skatteväxling när länets kommuner tar över ansvaret för hemsjukvården.
Hur det blir med landstingsskatten i Kronoberg återstår att se. Landstingsstyrelsens ordförande Suzanne Frank (M) har under hösten uteslutit en höjning men socialdemokraten Sven-Åke Gustavsson, ordförande för landstingets revisorer, tänker sig tre vägar framåt. En skattehöjning, strukturrationaliseringar och direkta besparingar. I kombination.