Trenden tydlig – behovet av ekonomiskt bistånd minskar

De senaste sju månaderna har Växjö kommun sett en tydlig trend. De behöver betala ut allt mindre ekonomiskt bistånd.
Hittills i år har Växjö betalat ut 4,5 miljoner kronor mindre jämfört med samma period förra året. Det är en minskning med åtta procent.
Växjö • Publicerad 17 augusti 2013

– Tittar vi på de senaste tre månaderna kan vi konstatera att vi ligger bättre till än både 2011 och 2012. Det är helt fantastiskt, säger Benny Johansson (M), ordförande för nämnden arbete och välfärd.

– Jämför vi med kommuner i Växjö kommuns storlek, där är trenden vanligtvis den motsatta. Det ekonomiska biståndet ökar, fortsätter han.

Att behovet av bistånd minskar beror på kommunens arbetsmarknadsåtgärder, det är Benny Johansson helt övertygad om.

– Då talar jag om nystarts­jobb, OSA-anställningar, lönebidragsanställningar, ESF-projektetet Framtid Kronoberg.

Det satsningarna har gemensamt är att arbetsgivaren får ekonomiska lättnader för att anställa en viss person. Kommunen och staten kan gå in och finansiera en viss del av lönen, exempelvis

Om många är ute i tillfälliga arbetsmarknadsprogram, är inte det förklaringen till att det ekonomiska biståndet tillfälligt är lågt?

– Om vi tar nystartsjobb som exempel, det kan du ha i max ett år. Och vi räknade på det här för något år sedan, och då kunde vi se att personer upp till 26 år, där fick 60 procent ett vanligt jobb efter sitt nystartsjobb. Bland de som är 26 år och äldre var det 40 procent. Så det är många som faktiskt kommer ut i arbete.

Trots att trenden ser positiv ut räknar nämnden med ett underskott på 13 miljoner år 2013, för de ekonomiska bistånden. 2012 låg underskottet på cirka 20 miljoner.

Ines Micanovic
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.