Trög start för satsningen på kvinnors företagande

Miljonsatsningen ska få fart på kvinnors företagande.
Men det är färre än väntat som nappat.
Det visar en utvärdering.
Växjö • Publicerad 11 december 2012
Roland Gustbée (M), styrelseordförande i Regionförbundet södra Småland.
Roland Gustbée (M), styrelseordförande i Regionförbundet södra Småland.Foto: 

– Det är ganska nedslående att så många av projekten har haft svårt att rekrytera kvinnor, säger Roland Gustbée (M) som är styrelseordförande i Regionförbundet södra Småland.

Kronobergs län har fått loss 3,2 statliga miljoner 2011–2012 för programmet ”Främja kvinnors företagande”. Regionförbundet har, via Tillväxtverket, fått uppdraget att hantera programmet i länet.

Målet har varit att i vart fall locka till sig 220 kvinnor. Men de tio projekt som godkänts av regionförbundet och som beviljats drygt 2,9 miljoner kronor har inte ens lockat hälften så många deltagare. Region­förbundets egen utvärdering säger att antalet stannar på 102 deltagare.

– Därför har vi bestämt att vi lägger ner några av projekten och satsar på dem som har varit mer framgångsrika, säger Roland Gustbée.

Utvärderingen talar bland annat om spretiga projekt, deltagare som har svårt att se den konkreta nyttan för deras företag och avhopp.

Det är bara ett av de tio projekten som lyckats nå sitt deltagarmål. Det drivs av statligt ägda Almi och riktar sig till kvinnor som drivit företag i minst ett år och som vill vidareutveckla sina företag.

– Det vi har lärt oss är att det är väldigt svårt att börja på noll, att vara några entusiastiska människor med en bra idé som inte har ett befintligt nätverk. De som har det, som Almi, har lättare att faktiskt få i gång projektet och rekrytera deltagare, säger Roland Gustbée.

Hela programmet är en del av en satsning som regeringen gör för att få fart på kvinnors företagande. Om det blir lika vanligt som bland män skulle det innebära 75 000 nya företag med 278 000 nya jobb, enligt regeringens bedömning.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.