Annons

Två dödsfall inrapporterade efter vaccinering mot covid-19: ”Inga signaler på samband av vaccinet”

Två personer i Kronoberg har avlidit efter att ha vaccinerats mot covid-19.
Nu utreder Läkemedelsverket dödsfallen.
– I nuläget har vi inga signaler på att de dödsfall som har rapporterats i samband med vaccination mot covid-19 orsakas av vaccinet, säger Karin Vengemyr hos Läkemedelsverket.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 26 januari 2021 • Uppdaterad 27 januari 2021
Två misstänkta dödsfall inrapporterade efter vaccinering mot covid-19
Två misstänkta dödsfall inrapporterade efter vaccinering mot covid-19Foto: LENA GUNNARSSON

Hälso- och sjukvården i Region Kronoberg har i samband med vaccineringen mot covid-19 rapporterat in sex fall av misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Något som P4 Kronoberg var först med att berätta.

Två av de totalt sex fallen som Smålandsposten tagit del av handlar om inrapporterade dödsfall som misstänkt biverkning efter vaccineringen. En 89-årig kvinna avled efter tio dagar och en 83-årig man avled efter fem dagar. Bägge personerna led av demens.

Annons

– Vi kommer begära ut ytterligare medicinsk information om personerna för att få en mer komplett bild av de händelserna som varit, säger Karin Vengemyr, gruppchef vid enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

Karin Vengemyr, gruppchef vid enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
Karin Vengemyr, gruppchef vid enheten för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.Foto: Privat

Det är väldigt sällan som enskilda rapporter kan svara på om det finns ett samband mellan vaccinet och den misstänkta biverkningen, menar Karin Vengemy.

– I nuläget har vi inga signaler på att de dödsfall som har rapporterats i samband med vaccination mot covid-19 orsakas av vaccinet i Sverige.

Syftet med inrapporteringen av misstänkta biverkningar är att upptäcka ovanliga biverkningar som inte blivit upptäckta innan läkemedlet blev godkänt. Det finns i nuläget inget etablerat orsakssamband mellan misstänkta okända biverkningar och vaccinet mot covid-19.

Region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist tycker det är viktigt att sjukvården fortsätter rapportera in biverkningar till Läkemedelsverket.

– Jag har informerat mina kollegor om detta flera gånger. Det är det som gäller när det rör sig om ett nytt läkemedel. Sedan är det upp till Läkemedelsverket att avgöra om det går att koppla biverkningarna till läkemedlet.

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons