Två får till dödade – två ja till skyddsjakt

Både länsstyrelsen och Viltskadecentrum har nu sagt ja till skyddsjakt på vargen Kynna. Under tiden som frågan behandlas hittades i går ytterligare två får som utsatts för en vargattack.
Växjö • Publicerad 11 oktober 2011

Det var i Elmtåsa, Agunnaryd, som det på tisdagen upptäcktes att två tackor fått sätta livet till.

– Vi har hittat ett dött djur och ett som var så svårt skadat att det fick avlivas, säger Peter Johansson som tillsammans med hustrun Eva Eriksson har en fårbesättning på drygt 250 djur.

– Allt tyder på att det är vargen som ligger bakom, säger länsstyrelsens besiktningsman Rune Håkansson sedan han just undersökt fåren på tisdagseftermiddagen.

De sargade tackorna upptäcktes under tisdagen. Attacken mot dem har troligen inträffat natten till måndagen.

– Man har ju haft en viss föraning att det skulle kunna inträffa något. Det är ju bara en sjö och några kilometer till den plats där får angreps förra gången, säger Peter Johansson.

Redan förra veckan tillstyrkte Viltskadecentrum skyddsjakt på vargen. På tisdagen kom så yttrandet från länsstyrelsen i Kronoberg i vilket det också sägs ja till skyddsjakt, alternativt att vargen flyttas.

Nu är det upp till Naturvårdsverket att avgöra Kynnas öde.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.