Annons

Två framtidsförslag gick hem

Parkeringshus utanför centrum. Järnväg på pelare vid Linnéparken. Det är två förlag som tekniska nämnden ställer sig bakom i Centrumvisionen.
Växjö • Publicerad 30 september 2014

Program vision Växjö City 2030, eller Centrumvisionen, beskriver hur stadskärnan kan se ut om cirka 15 år.

Det var för drygt två år sedan som kommunstyrelsen beslutade att tillsätta en arbetsgrupp för att tar fram detta måldokument. I gruppen har alla politiska partier utom SD ingått.

Annons

Materialet ska ut på remiss hos samtliga nämnder och styrelser inklusive andra aktörter, till exempel Växjö citysamverkan.

Tekniska nämnden är den kommunala instans som har ansvar för den fysiska miljön i staden och kan därför ses som extra viktig i sammanhanget. Tekniska förvaltningen har skrivit ett yttrande över de idéer som kommit fram. Yttrandet har nu godkänts av politikerna i nämnden.

Här följer några punkter:

? Parkeringshus i utkanten av centrum, en förutsättning att för att lyckas med centrumvisionens tankar om att låta både Oxtorget och teatertorget omvandlas till kulturella oaser med mer grönska och uteserveringar.

? Bygga upp järnvägen på pelare vid Linnéparken är spännande. Varför inte börja med pelare redan i höjd med Kronobergs- gatan? På så sätt skulle den visuella kontakten öka mellan staden och Växjösjön samt förbättra gång- och cykelförbindelsen mellan centrum och söder.

? Fler restauranger och kulturella upplevelser längs stråket Växjösjön-Trummen.

? Visionen föreslår en stor samlingsplats vid konserthuset i Teaterparken. Platsen som pekas ut är den privatägda parkeringen mellan Växjö teater och gamla polishuset. Där skulle enligt tekniska finnas plats för bland annat restauranger, teatercafé och saluhall.

? Dessutom ser man gärna mycket grönska och att stadens stora träd bevaras.

Anna Tenje (M) är ordförande i tekniska nämnden.

Järnvägen ska allstå byggas upp på pelare vid Linnéparken?

Annons

– Nu är detta ett visionsarbete, ett arbetsdokument för framtiden, så man får ta det lite som det är, säger hon.

Nu är detta ett visionsarbete, ett arbetsdokument för framtiden.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons