Två nya fall av coronasmitta i Kronoberg

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 13 mars 2020
Coronavirus - Infektionskliniken
Coronavirus - InfektionsklinikenFoto: Hanna Franzén

På fredagen meddelade Region Kronoberg att två ytterligare personer i Kronoberg har testats positivt för coronaviruset.

Enligt regionen har de två personerna varit på resa i riskområden och de har inte varit i behov av sjukhusvård.

Totalt har nu tolv fall av coronasmitta upptäckts i Kronoberg de senaste tre dygnen.

– I Sverige är vi uppe i 755 fall, men med reservationen att vi är mitt i ett skede där orsaken till provtagning kan variera, därmed kan jämförelsen svikta med tidigare fall. Det är fortfarande 40-60-åringar som dominerar, men det finns en viss ökning bland 60-70-åringar. Det är starkt kopplat till hemresande från Italien, men också en hel del fall kopplade till Österrike, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på en pressträff.

TT rapporterar att Region Kalmar från och med i dag, fredag, har stoppat besöken på alla tre sjukhus i Kalmar län. Region Kronoberg har ännu inte tagit något sådant beslut, men regionen har kallat till pressträff klockan fyra i dag. Vid pressträffen ska regionen meddela nya riktlinjer för besök i vården samt nya provtagningsrutiner vid misstänkta fall av corona.

Folkhälsomyndigheten tycker inte att skolor med friska barn ska stängas ned som en försiktighetsåtgärd, rapporterar TT.

– Myndigheten anser inte att det i dagsläget är en lämplig åtgärd att stänga skolor. Den effekten är svag om den över huvud taget finns. Vi vet att skolor inte driver den här epidemin, skolbarn är i mindre utsträckning smittsamma. Därför kan den här åtgärden bli aktuell i ett annat läge, med kraftig regional spridning där man över huvud taget vill minska rörelsen i samhället, säger generaldirektör Johan Carlson.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.