Tvist efter villaköp om brister i avloppsanläggning

En fastighetsägare i Åryd vänder sig till tingsrätten i Växjö och kräver 163?000 kronor av de tidigare ägarna.
Tvisten gäller bostadens eget reningsverk som enligt köparen inte håller måttet.
Växjö • Publicerad 22 juli 2010

Affären gjordes upp för några år sedan och priset för bostaden intill Årydsjön sattes till 2,2 miljoner kronor. Med tanke på närheten till vatten ställs särskilt hårda krav på avloppshanteringen, vilket bland annat gäller krav på en 90-procentig reduktion av fosfor.

Inför försäljningen diskuterades mycket om reningsverket som fanns i bostadens källare. Enligt stämningsansökan bedyrade säljarna att avloppsanläggningen fungerade klanderfritt och att den uppfyllde alla regler.

Innan köpekontraktet undertecknades uppgavs att vissa justeringar och förändringar av reningsverket skulle göras, vilket reglerades i köpekontraktet.

Men efter tillträdet märkte köparen att det luktade avlopp i källaren. Vid normal förbrukning av vatten blev fastig­hetens bufferttank, dit avloppsvattnet leddes, snabbt full.

Under flera månader tills den nya anläggningen blev klar fick fastighetsägaren tömma slamtanken två gånger per månad. Växjö kommun har med tanke på tillstånden inspekterat anläggningen.

”Det har vid undersökningen framkommit att säljarna under tiden mellan köpet och tillträdet tagit bort för reningsverkets funktion nödvändiga komponenter samt manipulerat reningsverkets process”, skriver jur kand Johan Norrlin, som företräder köparen, i stämningsansökan.

Dessutom hävdas att infiltrationen kraftigt avviker från vad Växjö kommun krävde i sitt tillstånd. Bufferttanken som rymde 1?000 liter hade tagits borts och ersatts med en pumpbrunn som endast rymmer 113 liter. Det saknas även en trekammarbrunn.

Köparen kräver nu att köpesumman minskas med 132?000 kronor, vilket är kostnaden för en ny anläggning, samt ytterligare 31?000 kronor i skadestånd.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.