Undvik skulder så lever du längre

Kronofogden registrerar fler ansökningar om obetalda skulder än någonsin. Samtidigt kommer en rapport från Konsumentverket om att dödligheten bland skuldsanerade är 30 gånger högre än hos resten av befolkningen. Allra flest får problem efter semestern. Därför utökar nu Växjö kommun sin budget- och skuldrådgivningsavdelning, vilket är motsatsen till trenden i resten av landet.
Växjö • Publicerad 21 juli 2010
Bodil Hallin tycker att människor över lag behöver veta mer om sin egen ekonomi.
Bodil Hallin tycker att människor över lag behöver veta mer om sin egen ekonomi.Foto: Per-Erik Sandebäck

Förra året hade fyra procent av svenska befolkningen - det vill säga cirka 375 000 personer - skulder hos Kronofogden. Drygt 4 000 av dessa beviljades skuldsanering. Samtidigt visar en rapport från Konsumentverket att dödligheten är 30 gånger högre bland skuldsanerade än hos resten av befolkningen.

- De här människorna mår väldigt dåligt, skulderna drar ur livsgnistan ur dem och de grubblar mycket över sin situation, säger Bodil Hallin på Budget- och skuldrådgivningen i Växjö.

Samtidigt poängterar hon att de höga dödstalen inte beror på skuldsaneringen i sig, utan snarare på skulderna som leder dit. Hon tycker därför att fler borde ansöka om skuldsanering. Skuldsanering innebär att man under fem år betalar tillbaka så mycket man kan - därefter avskrivs de kvarvarande skulderna helt.

- Det är ruggiga siffror som Konsumentverket visar upp, men samtidigt är det här ett väldigt tacksamt arbete, då det ger människor hopp, säger hon.

Bodil Hallin säger att många tycker att om man har skulder så får man stå sitt kast, men hela samhället vinner på att folk kan hantera sin ekonomi. Då det i slutändan är samhället som får stå för notan om skulderna inte kan betalas tillbaka.

Rasmus Thedin

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.