GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unga lär ännu yngre programmering

Datorerna plockas upp. Lite trix och fix med sladdar och sedan är de igång. Digitalt skapande på fritiden ägnade ett helt gäng unga programmerare sig åt på Visma i helgen.
Växjö • Publicerad 21 oktober 2018 • Uppdaterad 22 oktober 2018

På Hello worlds hemsida står att läsa att företaget vill vara med och tända framtidens digitala stjärnor. Anledningen är att man vill säkra svensk konkurrenskraft med tillräcklig IT-kompetens. Därför ordnar man meetups där unga ledare lär ännu yngre digitalt skapande på olika nivåer.

Ledarna för Scratch 1, Vendela Herz och Simon Gustavsson, ropade upp sina ”elever” och efter att datorerna startats var programmeringen i full gång.

– I dag ska vi göra en enklare båt som åker runt en bana och den får inte köra på grund, säger Vendela Herz som blev ledare för att hon är för gammal för att själv gå Hello worlds kurser.

Vendela Herz lotsar Alva Hagberg och Smilla Lindqvist rätt i programmering.
Vendela Herz lotsar Alva Hagberg och Smilla Lindqvist rätt i programmering.
Foto: Marie Fransson

I vanliga fall går hon andra året på det naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan och har programmering mer som en hobby.

Simon Gustavsson pluggar systemvetenskap på Linnéuniversitetet och han är ledare för att han är ”lite sur på att unga inte får lära sig programmering i skolan”.

– Det borde vara självklart att lära sig basic programmering på skoltid. Inte bara ha det som elevens val, säger Simon Gustavsson.

Vincent Sgroi gillar det här med att programmera. För att komma igång med datorn fick han lite hjälp av mamma Maria Sgroi.
Vincent Sgroi gillar det här med att programmera. För att komma igång med datorn fick han lite hjälp av mamma Maria Sgroi.
Foto: Marie Fransson

Vincent Sgroi kan redan programmera lite och både han och hans storebror har tidigare provat Hello worlds kurser.

– Jag vill lära mig mer och så är det kul också, säger Vincent Sgroi.

Hans båda föräldrar har kört honom från Kalmar och de tar en kopp kaffe medan Vincents kurs pågår.

– Världen blir mer digitaliserad och då är det bra för barnen att börja tidigt. Våra barn fick tips om det här från kompisar. Vill de vara med så pushar vi lite också, säger Matthew Sgroi.

– Jag tycker att det är väldigt sympatiskt att kursavgiften är anpassad till inkomst. Tjänar föräldrarna inte så mycket är priset reducerat, säger Maria Sgroi.

Vendela Herz och Simon Gustavsson ledde de yngsta i Scratch 1-programmering.
Vendela Herz och Simon Gustavsson ledde de yngsta i Scratch 1-programmering.
Foto: Marie Fransson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer