Annons

Uppsägningar att vänta på Länsstyrelsen Kronoberg

Under flera år har Länsstyrelsen Kronoberg dragits med underskott. Nu ser man ingen annan utväg än att säga upp personal. Mellan 10 och 15 tjänster kommer att varslas inom kort.
Växjö • Publicerad 12 juni 2014

Länsstyrelsen konstaterar att de ekonomiska anslag man får från regeringen inte räcker till för att klara sitt grunduppdrag. Det har lett till upprepade underskott de senaste åren.

En rad försök till besparingar har gjorts; förtätning av lokalerna, omförhandling av hyrorna, uthyrning av lokaldelar. Men det har inte varit tillräckligt.

Annons

Så sent som i onsdags träffade landshövding Kristina Alsér regeringen i ett försök att få extra pengar. Men svaret hon fick var tydligt: Finansieringen kommer inte att förändras.

För att lösa situationen, och hantera underskottet på 7,4 miljoner kronor inför nästa år, ser länsstyrelsen nu ingen annan väg att gå än att säga upp personal. MBL-förhandlingar har inletts och under nästa vecka räknar man med att lägga ett varsel om uppsägning som berör mellan 10 och 15 tjänster.

– Vi har tidigare klarat hantera det här genom lite vakanser och genom att hålla lediga tjänster lediga ett tag. Men vi kan inte fortsätta så utan vi måste gå till varsel, säger länsråd Lennart Johansson, och fortsätter:

– Men min erfarenhet är att det händer ganska mycket under en sådan här process och jag tror att det i slutändan inte blir så många som sägs upp som nu kommer att varslas.

Han konstaterar också att situationen har skapat stress och oro på arbetsplatsen.

– Det är ju en stressfaktor bara att känna att man inte har tillräckliga resurser för att klara av sina uppgifter. Samtidigt finns det ändå en viss känsla för framtiden nu när vi nu har en planeringen hur vi går till väga.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons