Utbrott av tarmbakterie anmäls
Anmälan avser en händelse från i december förra året då en man som opererades för pulsåderbråck smittades med tarmbakterien Clostridium difficile typ 027. Smittan ledde till att mannen fick operera bort en del av tjocktarmen. Kort därefter smittades ytterligare personer av bakterien med flera dödsfall som följd. Först nu i juni anmäldes händelsen.
– Vi har hållit på med ganska många saker för att komma tillrätta med smittspridningen. Vi ville göra en utvärdering av det arbetet. Sedan ville vi göra en bedömning om vi skulle Lex Maria-anmäla en enskild händelse eller hela episoden. Vi valde ut ett fall som vi anmälde, men då kan vi ändå redovisa alltihop som gjort runt omkring. Spåra, åtgärda och skapa nya rutiner. Då kändes det logistiskt att ta den första patienten. Men vi tycker också att det har tagit lång tid innan vi kom till anmälan, säger chefläkare Pär Lindgren.
På det här viset kan Landstinget Kronoberg sprida sin kunskap och sina erfarenheter av den allvarliga och svårutrotade bakterien vidare till andra landsting.
Finns det något som ni kunde ha gjort annorlunda?
– Man kan alltid fråga sig varför vi inte gjorde som vi gör nu redan tidigare. De landsting och sjukhus som infört nya rutiner har gjort det efter en sådan här episod. Det är alltid lätt att vara efterklok. Vi har haft väldigt bra rutiner innan också, men den här bakterien är lite speciell eftersom den kräver städning på annat sätt.