Annons

Utredning om misstänkt fiffel lades ned – efter fem år

I fem år har anmälan om grovt skattebrott funnits hos åklagarkammaren i Växjö. Nyligen lades hela utredningen ned.
De huvudmisstänkta har under årens lopp förhörts – ett par timmar vardera.
Växjö • Publicerad 7 februari 2012

– Självfallet är det inte tillfredsställande när misstänkta får vänta så länge på beslut, med tanke på den obehagliga pressen det innebär. Jag vet inte vad som ligger bakom detta, säger advokat Tomas Malm som försvarat en av de misstänkta.

Åklagare Magnus Hansson anser att Skatteverkets utdragna handläggning är en starkt bidragande orsak.

Annons

– I och med att revisionen tog lång tid fick jag inget ställningstagande i skattefrågorna. Nu fanns det så många bevissvårigheter att jag lade ned förundersökningen, säger Magnus Hansson.

– Allt är nedlagt. Det har under åren kommit anmälningar som berört flera olika bolag och misstänkta.

I början av 2007 slog Skatteverket larm om ett omfattande skattefiffel på restaurang La Gondola i Växjö. Kassan var manipulerad och under tiden oktober 2004 till november 2007 var differensen, enligt Skatteverkets utredning, minst tre miljoner kronor inklusive moms.

Det misstänkta fifflet uppdagades i samband med alkoholhandläggarnas tillsyn på restaurangen. Kassaregistren grans-kades genom så kallad spegling.

För perioden fram till den första maj 2007 ägdes restaurangen av Lagge AB och polisutredningen gällde grovt skattebrott och bokföringsbrott. Därefter kom bolaget Restaurang Storgatan 33 under en kortare period in som ansvarig ägare.

Åklagare Magnus Hansson säger att det inte varit helt enkelt att lista ut vem som var ansvarig för bolagen. En kvinna var formell ägare under merparten av tiden, men några män anses ha skött bolagen i praktiken.

I december 2008 hölls det första förhöret med den formella ägaren som varade i en dryg timme. Några dagar senare hölls ett nytt polisförhör med kvinnan som hade advokat Tomas Malm vid sin sida.

Men det kan knappast ha varit förhören som upptagit tiden för polis och åklagare. Advokatens egen redogörelse för åren fram till nedläggningsbeslutet visar att inte ett enda ytterligare polisförhör hållits med kvinnan.

Det tog ett år efter förhören i slutet av 2008 innan advokaten överhuvud-taget hörde något om utredningen, en kort skrivelse från åklagaren. Därefter dröjde det ytterligare tio månader, till oktober 2010, innan Magnus Hansson gav Tomas Malm besked om att utredningen ”levde vidare”.

Därefter har advokaten inte hört någonting förr-än nedläggningsbeskedet plötsligt kom.

Annons

”Underrättelsen var utformad på sådant sätt att det för mig var oklart om samtliga brottsmiss- tankar var nedlagda”, påpekar Tomas Malm.

Men så var det.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons