Annons

Väktare höll kvar 16-årig flicka i provhytt – åtalas

Väktaren anklagade en 16-årig flicka för stöld – och hotade med handbojor.
Flickan var oskyldig, men hölls ändå kvar i en provhytt på Linnégallerian i Växjö. Nu åtalas väktaren för olaga frihetsberövande.
Växjö • Publicerad 2 februari 2012

-Till slut blev jag förbannad på väktaren och sa till honom att sluta läxa upp flickan, har ett butiksbiträde på Hennes & Mauritz berättat i polisförhör.

Biträdet tillade att hon tyckte att väktaren i stället skulle be flickan om ursäkt, men det vägrade han göra. Kvinnan tillade att väktaren uppträdde oprofessionellt och betedde sig helt fel mot flickan.

Annons

Händelsen kommer att prövas rättsligt vid tingsrätten i Växjö. Då skall butiksbiträdet vittna om hur väktaren, anställd vid Securitas, agerade under eftermiddagen den 20 oktober förra året.

16-åringen var då i Linnégallerian och väntade på sin mamma. Hon hade varit där i cirka en timme och bland annat besökt butiken Glitter.

När flickan var på väg att lämna gallerian var det någon som plötsligt tog ett rejält tag i henne.

- Jag blev jätterädd, mannen tog ett hårt grepp på överarmen. Jag trodde jag skulle bli kidnappad, är flickans egna ord i polisförhör.

16-åringen började skrika och försökte ta sig loss från den okände mannens plötsliga grepp.

-Då tog han båda armarna bakom ryggen på mig och sa "om du skriker sätter jag handbojor på dig".

Enligt flickan visade den civilklädde mannen sin legitimation som väktare. Flickan hade ändå svårt att tro honom.

Väktaren drog med flickan in på närbelägna Hennes & Mauritz och det var där butiksbiträdet kom fram och undrade vad som hände. Då anklagade väktaren flickan för att ha stulit på Glitter.

16-åringen vägrade följa med väktaren in i en provhytt, först när butiksbiträdet sa att hon också skulle vara där kom flickan med.

Väktaren uppmanade flickan att plocka fram halsbandet "som hon hade snott". Flickan var helt oförstående när väktaren ryckte av och kände igenom jackan. Väktaren letade också förgäves i flickans väska.

Butikschefen på H&M agerade enligt polisutredningen utan att tveka. Hon skällde personligen ut väktaren och anser att han måste ha fått ett "totalt hjärnsläpp". Trots uppmaningen att omedelbart lämna butikens lokaler satt väktaren kvar med den oskyldigt anklagade flickan i provhytten.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons