Våldtog tjejer han träffade i skolan

Två års fängelse blev straffet för den nu 20-årige man som våldtog och misshandlade två tjejer. De träffades i samband med gymnasiestudier på en skola i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 5 september 2012

”Tingsrätten finner att straffvärdet av den nu aktuella brottsligheten väl överstiger i vart fall fyra års fängelse”, står det i domen.

Enbart mannens ålder, de första våldtäkterna begicks när han var 17 år, gör att straffet stannar på fängelse i två år. Själv ville mannen slippa fängelse för att i stället få behandling för sin sexuella önskan att dominera genom våld och maktkänsla.

20-åringen ska stanna kvar i häkte och sammanlagt betala drygt en halv miljon kronor till de två drabbade.

En av d e drabbade har berättat hur 20-åringen band fast henne och tvingade sig till samlag. Vid ett av tillfällena satte mannen fast henne med handfängsel i ett element. Sexakterna blev alltmer våldsamma och slutade med att mannen tog strypgrepp så att det svartnade för hennes ögon.

Redan tidigt i förhållandet fotograferade paret sina sexuella aktiviteter.

– Jag var med på att foton togs men har aldrig godkänt någon spridning, förklarade hon under rättegången men tillade att hon inte visste att mannen även filmade.

Mannen tvingade sig så småningom till fler samlag under hot om att annars sprida de inspelade filmerna och bilderna. 20-åringens spridningshot rubriceras som sexuellt tvång.

Den andra drabbade tjejen var under ett drygt halvår sambo med 20-åringen. Hon våldtogs flera gånger när hon sov och enligt rätten ”befann sig i ett hjälplöst tillstånd”. Det hon drabbades av bidrog till att hon tvingades avbryta sina gymnasiestudier på den aktuella skolan.

Så småningom avbröts förhållandet och de har inte träffats under det senaste halvåret. 20-åringen greps och häktades i början av juni.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.