Valet redan i full gång – på biblioteket

Allt fler Växjöbor väljer bort valdagen och röstar i förtid. På torsdagen ringlade kön lång vid stadsbibliotekets vallokal.
– Många har redan bestämt sig och vill få röstandet avklarat.
Växjö • Publicerad 6 september 2018
Valmyndighetens statistik för Växjö kommun, som sträcker sig fram till den 5 september, visar att drygt 15 000 invånare redan har förtidsröstat i årets val. På torsdagen ringlade kön lång till stadsbibliotekets vallokal.
Valmyndighetens statistik för Växjö kommun, som sträcker sig fram till den 5 september, visar att drygt 15 000 invånare redan har förtidsröstat i årets val. På torsdagen ringlade kön lång till stadsbibliotekets vallokal.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Rikstrenden att allt fler väljer bort valdagen för att förtidsrösta verkar hålla i sig även i Växjö. Vid lunchtid på torsdagen ringlade kön lång till valskärmarna inne i stadsbiblioteket, som är en av totalt elva röstningslokaler runt om i kommunen som har varit öppna sedan den 22 augusti.

Bland de cirka 30 personerna som köade för att få avlägga sina röster fanns Växjöborna Lena och Stig Nilsson.

– Vi har förtidsröstat vid de senaste valen och i helgen är vi bortresta, så vi passar på nu, berättar Lena.

– Och det var inte svårt att bestämma sig för vilket parti som gäller i år heller, flikar Stig in.

Lena och Stig Nilsson passade på att förtidsrösta på biblioteket.
Lena och Stig Nilsson passade på att förtidsrösta på biblioteket.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Lite längre bak i kön står Anders Lundegård.

– Jag bor i Washington där jag driver ett företag inom finansbranschen och det är faktiskt första gången som jag tillbaka i Växjö på 25 år. Annars brukar jag så klart utlandsrösta. Och på söndag är jag uppbokad på annat.

Var det svårt att bestämma sig i år?

– Det är alltid lite svårt men den här gången bestämde jag mig ganska tidigt.

Anders Lundegård.
Anders Lundegård.Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Valmyndighetens statistik visar att förtidsröstandet i Sverige har ökat rejält de senaste åren. Vid valet 2002 förtidsröstade cirka 1,6 miljoner personer och vid förra valet, 2014, hade siffran stigit till närmare 2,7 miljoner.

För fyra år sedan valde cirka 22 000 invånare i Växjö kommun att förtidsrösta, berättar Benny Johansson (M) som är ordförande i Växjös valnämnd.

– Det är så klart svårt att i det här skedet ha en uppfattning om det ökar ännu mer i år men min känsla är att det i alla fall inte blir färre förtidsröster i Växjö än vid förra valet, säger han.

Varför väljer allt fler att förtidsrösta?

– Det finns säkert flera motiv men många har redan bestämt sig och vill få röstandet avklarat. Man kan ju även ha helgen uppbokad med andra aktiviteter.

Röstar du själv på valdagen?

– På söndag är det full aktivitet i valnämnden från tidig morgon till sent in på natten så jag har redan röstat.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.