Annons

Var tredje specialistläkare försvinner

Inom fem år har mer än 100 specialistläkare i Kronoberg gått i pension, en situation som fått landstinget att tillsätta utredningar och landstingspolitiker att oroa sig.
– Vi måste börja diskutera vilka stimulanser som kan vara effektiva för att locka läkarna hit, säger Yngve Filipsson (Fp).
Växjö • Publicerad 22 oktober 2012

Han under året pressat på om läkarbristen, både den framtida men också den som landstinget känner av just nu. Bara i år ser Kronobergs läns landsting ut att tvingas hyra in personal för 50 miljoner kronor. En utgift som skulle kunna bli betydligt lägre om landstinget kunde anställa istället.

Till landstingsfullmäktige har Yngve Filipsson lagt förslag om att han både vill se nya idéer och förslag på hur läkarna kan lockas till de områden där det råder särskilt stor brist och man haft svårt att hitta personal som laboratoriemedicin, infektion, hud, reumatologi och geriatrik . Men också ett regelsystem så att de blivande specialistläkarna, de som utbildas på så kallade ST-tjänster hamnar där Landstinget Kronoberg har störst behov.

Annons

– Eftersom det här är så långa processer, det tar sju år att skaffa sig specialistkompetens så måste vi arbeta aktivt nu.

Redan i våras tillsattes en särskild grupp i den södra sjukvårdsregionen där Kronoberg ingår och de har redan kommit med förslag på ett åtgärdspaket (se faktaruta). Yngve Filipsson vill se ett aktivt arbete även på hemmaplan.

– Det här gäller inte bara läkarna utan vi har också brist på specialistsjuksköterskor och där har vi tillfört medel för att locka till vidareutbildning men de har inte utnyttjats fullt ut.

För två år sedan avsattes 20 miljoner kronor så att nya ST-tjänster skulle skapas, det har gett 19 nya blivande specialister som fått tillsvidare-anställning i Kronoberg. Men de är inte helt matchade mot pensionsavgångarna. Till exempel uppnår fyra neurospecialister pensionsålder fram till 2017 men det finns inga ST-läkare på det området.

– Vi hamnar i onda cirklar där läkarbristen och vakanserna på vissa områden stöter bort sökande. Jag tror att vi kan vinna mycket på att skapa en bra arbetssituation och så klart se till att vi har bra handledare för dem som kommer hit, säger Yngve Filipsson.

Så vill landstingen lösa specialistbristen

Öka satsningen på utlandsrekryteringen av specialistläkare.

Särskilda utbildningspengar som ges till varje ST-läkare ska landstingen finansiera centralt för att kunna följa upp hur de används och var de hamnar.

Fortsätta insatserna för att vidareutbilda specialistsjuksköterskor.

Satsa vidare på en magisterutbildning i handledning av läkare.

Fortsätta göra rekryteringsinsatser av specialistsjuksköterskor.

Lokalt vill landstinget Kronoberg se över hur ST-läkarna fördelas inom Vårdval. Flera mindre vårdcentraler kan inte komma på fråga för att det inte finns handledare och att patientunderlaget är för litet.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons