”Växjö är en bra stad att äga fastigheter i”

Konserthuset och Elite hotels säljs för 139 miljoner kronor av Sveafastigheter till köparen fonden APIV. – Det är ett bra köp och Växjö är en bra stad att äga fastigheter i, säger Stefan Timan på Axa Real Estate.
Växjö • Publicerad 19 maj 2010
Foto: Elisabeth Anderberg

I dagarna skrevs köpekontraktet för fastigheterna Legenden 1 och Badhuset 1. Sveafastigheter säljer till fonden Alternative property income venture, APIV, som förvaltas av Axa Real Estate. Enligt Stefan Timan, transaktionsansvarig på Axa Real Estate, är Axa en av de största förvaltarna och investerarna i fastigheter i Europa med 400 miljarder kronor spridda över en mängd fonder, varav en är APIV.

– Det här är den tredje investeringen i Sverige. Fastigheterna i Växjö ligger inom fondens investeringsprofil. Växjö är en stad som vi tror på i ett långsiktigt perspektiv, en tillväxtort. 139 miljoner kronor är ett marknadsmässigt pris, säger Stefan Timan.

Han påpekar också att Växjö kommun, Landstinget Kronoberg med Musik i Syd AB och Elite Hotels är stabila hyresgäster med långa hyresavtal.

Påverkas hyresgästerna av ägarbytet?

– Inte i någon större utsträckning, det här är en långsiktig investering och jag hoppas och tror att de ska bli nöjda med oss som värd.

Enligt Stefan Timan är fastigheterna i gott skicka och några planer på att renovera, bygga om eller bygga till finns inte i dagsläget. Förvaltarna har ännu inte träffat någon av hyresgästerna men det ska ske framöver.

Fram till 2005 ägdes Konserthuset och hotellet av Olof Hallrup som då sålde fastigheterna till Sveafastigheter för 113 miljoner kronor. 2004 tecknades ett 15-årigt hyresavtal med kommunen som innebär att kommunen har tillgång till Christina Nilsson-salen med biutrymmen under 65 dagar om året. Hyresavtalet med Musik i Syd går ut 2011. Elite Hotels hyresavtal är nytecknat och löper på 15 år.

Charlotta Svanberg (s) visste inget om försäljningen av Konserthuset och hotellet förrän i?går.

– Konserthuset är oerhört viktigt för oss och vi har många möten där. Jag utgår från att det är en seriös aktör, säger kommunalrådet Charlotta Svanberg (s).

Smålandsposten har förgäves sökt Sveafastigheter för en kommentar.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.