Växjö föreslås bli sätesort för ny regional länsstyrelse

Länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar förelås bli en, med sätesort Växjö.
Det meddelade regeringens särskilda utredare i dag vid en presskonferens.
Växjö • Publicerad 17 december 2012

Mats Sjöstrand har tittat på den statliga regionala utformningen i en omfattande utredning som pågått sedan 2009 och nu omfattar runt 400 sidor.

Förutom att han förslår att ett antal statliga myndigheter, bland annat skolinspektionen och polisen, delas in i sju geografiska områden har han till stora delar tittat på länsstyrelserna och deras verksamhet.

I dag är antalet länsstyrelser 21. Mats Sjöstrand föreslår att de minskas ner till elva. Orsaken är att flera länsstyrelser i dag är för små för att ha ordentlig bärkraft och om inte reformen genomförs skulle det kosta staten 300 miljoner kronor om året i extra bidrag menar han.

När han radade upp de nya länsstyrelserna föreslås alltså Kronoberg och Kalmar att slås samman. Sätesorten, det vill säga styrningen, skall vara i Växjö.

– Men jag vill betona att det inte handlar om att centralisera verksamheten. Det är också viktigt att påpeka att de nya länsstyrelserna ska ha kontor i samtliga län och det handlar inte heller om att ändra länsindelning eller länsnamn, sa han på presskonferensen.

Enligt förslaget ska sammanläggningarna av länsstyrelserna genomföras den 1 januari 2015.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.