Växjö kan få en extra polisstyrka

Det finns stora chanser att en regional polisstyrka som skall arbeta mot seriebrottslighet placeras i Växjö.
- Totalt handlar det om 200 poliser som utlokaliseras på en handfull orter i landet, säger Leif Gustavsson, biträdande operativ chef vid Kronobergspolisen.
Växjö • Publicerad 23 juni 2010
Foto: 

Arbetet med att utforma en sådan polisstyrka är i full gång inom ett nationellt projekt som lämnar ett första utkast inom några dagar. Leif Gustavsson sitter i en av arbetsgrupperna inom projektet som skall vara helt klart i september.

- Tanken är att det skall bli ett bättre samarbete över länsgränserna. Personerna som begår seriebrotten gör ofta ett stort antal brott på en plats under kort tid och drar sedan vidare, säger Leif Gustavsson och fortsätter:

- En sådan här polisstyrka skall kunna sättas in relativt snabbt och blir sannolikt direkt underställd rikskriminalpolisen.

I dag finns det en liknande organisation på en rad orter som arbetar mot den grova organiserade brottsligheten. Men den här gången riktar polisen in sig på seriebrottslighet när det gäller exempelvis bostadsinbrott eller åldringsbrott.

Om en sådan extra polisresurs redan funnits hade den sannolikt använts i länet under april och maj när det begicks mängder av stölder i förråd och ladugårdar på landsbygden i framförallt Växjö kommun.

- Då stals det mestadels motorsågar och fyrhjulingar, andra gånger riktar ligorna in sig på båtmotorer. Tanken är att dessa poliser själva skall starta och driva ärenden från spaning till slutförd utredning, säger Leif Gustavsson.

De cirka 200 poliserna skall på något sätt tas från de befintliga resurserna runt om i Sverige. Exakt hur det skall ske är inte bestämt.

Ett annat sätt att använda den kommande polisstyrkan är för att öka synligheten eller hjälpa till under sommarmånaderna på ansträngda orter.

Varför ligger då Växjö bra till för att bli en av orterna med extra stationerade poliser?

- Växjö har ett centralt geografiskt läge och poliserna får möjlighet att nå många områden inom en radie på enbart 10-15 mil, inte minst kustområdena. Dessutom är den starka kopplingen till polisutbildningen viktig och det kommer att krävas extra utbildning eftersom poliserna skall jobba brett

Faller valet slutligen på Växjö kan det handla om cirka 30-40 poliser. De andra orterna som diskuteras få en extra regional polisstyrka är bland annat Örebro och Luleå samt ytterligare orter i norra Sverige.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.